první vodní turbína
Text dotazu
Dobrý den, kdy a kde byla u nás v ČR vyrobena první vodní turbína.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme Vám za využití našich služeb. Přímou odpověď na Vaši otázku
jsem v rámci referenčních služeb v prostředí Internetu nenalezla. Pro zjištění odpovědi
můžete využít následujících odkazů, případně zapůjčením vybraných titulů, které by
odpověď na Vaši otázku mohly obsahovat.
"S největšími zahraničními konkurenty obstály při rozvoji elektrizace i naše firmy.
Kolbenem vybudovaná Českomoravská strojírna v Praze vyráběla od roku 1905 parní
i vodní turbíny, dynama, alternátory a transformátory, Škodovy závody v Plzni se věnovaly
výrobě parních turbín už od roku 1904, známé byly výrobky Ringhofferovy strojírny v Praze
na Smíchově či protitlaké turbíny První brněnské, která zahájila výrobu turbín už v roce
1903, protitlakých o tři roky později. Velké zásluhy o rozvoj turbín patří profesoru Janu
Zvoníčkovi z brněnské techniky, profesoru curyšské techniky Aurelu Stodolovi a rakouskému rodákovi působícímu v Brně dr. Viktoru Kaplanovi, který navrhl konstrukci nové vrtulové vodní turbíny". viz více http://www.simopt.cz/energyweb/web/index.php?display_page=2&subitem=1&ee_chapter=5.5.4
r. 1918 - je vyrobena první Kaplanova turbína (brněnskou slévárnou Ignace Storka)
více viz http://mve.energetika.cz/uvod/stoleti.htm
V Čechách se v tomto období již používaly jiné vodní turbíny např.
http://www.czech.cz/cz/66413-rozvoj-prumyslu)
http://vodni-turbina.navajo.cz/
http://www.spvez.cz/pages/voda.htm
http://mve.energetika.cz/
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kaplanova_turbína
http://cs.wikipedia.org/wiki/Vodní_turbína
Záznamy výběru nahledaných titulů prostřednictvím Souborného katalogu ČR (zadání
dotazu "vodní turbíny" viz www.caslin.cz
Malé vodní turbíny / Jan Melichar. -- 2. přeprac. vyd.. -- Praha : ČVUT, 2000. -- 133 s.
ISBN 80-01-02164-5
Malé vodní turbíny : konstrukce a provoz / Jan Melichar, Jan Vojtek, Jaroslav Bláha. -- 1. vyd.. -- Praha : České vysoké učení technické, 1998. -- 299 s.
ISBN 80-01-01808-0 (chyb.)
Průvodce po technických památkách v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. -- Praha : Národní technické muzeum, 1993. -- 162 s.. -- (Rozpravy Národního technického muzea v Praze ; 129)
ISBN 80-7037-024-6
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
21.12.2010 13:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu