První stavitelé hradu Karlštejn
Text dotazu
Prosím o zaslání informace kdo byli první stavitelé hradu Karlštejn. Děkuji mnohokrát
Odpověď
Dobrý den,
většina dostupných pramenů uvádí, že za stavbou Karlštejna nestojí žádný slavný stavitel. Na jeho stavbě se neměl podílet ani Matyáš z Arrasu ani  Petr Parléř. "Král patrně usoudil, že pro tuto účelovou stavbu stačí zkušený stavebník a jakékoliv umělecké plány by jen zdržovaly. Musíme tedy znovu opakovat, že pravděpodobně bylo jeho prvotním záměrem postavit nedaleko Prahy "pouze" druhou rezidenci.  Dnes se zdá jednoznačně prokázáno, že Karlštejn byl vybudován především jako účelová stavba a výtvarná kompozice pravděpodobně nebyla určujícím prvkem. Na základě skromných archivních dokumentů lze soudit, že stavba pokračovala velmi rychle. Výstavbu vedl z budování podobných objektů osvědčený Vít z Bítova, jenž se později stal i purkrabím Karlštejna. Na pomocné práce, ale především na dopravu materiálu, byli najímáni lidé z vesnic v širokém okolí." Zdroj: BONĚK, Jan a BONĚK, Tomáš. Esoterické Čechy. Karlštejn. Praha: Eminent, ©2007. 171 s. ISBN 978-80-7281-315-5.
Dále je si třeba uvědomit, že původní hrad Karlštejn vypadal přeci jenom jinak, než jak ho dnes známe. Hrad byl díky několika generacím nadšenců, politiků, architektů a restaurátorů zachráněn a opraven v duchu romantického pohledu na památky v 19. století. Jeho vnější podoba byla do značné míry změněna. Dodnes se již nedá přesně identifikovat, co zůstalo na hradě původního, co  bylo restaurováno a co nově dostavěno, neboť písemné materiály se nedochovaly. Z tohoto důvodu chybí tato výrazná dominanta Čech na seznamu památek Unesco.
Použité zdroje
* NOVÁK, Jan A. Tajemný hrad Karlštejn. Vydání první. Frýdek-Místek: Alpress, 2016. 248 stran, 8 nečíslovaných stran obrazových příloh. Knihy záhad. ISBN 978-80-7543-071-7.
* BAREŠ, Petr et al. Karlštejn a jeho význam v dějinách a kultuře. 1. vyd. Praha: Národní památkový ústav, ústřední pracoviště, 2010. 213 s. Práce NPÚ; sv. 3. ISBN 978-80-87104-75-0.
* VOJKOVSKÝ, Rostislav. Karlštejn: hrad východně od Berouna. Hukvaldy-Dobrá: Putujme, 2012. 73 s. Putujme po hradech a zámcích; sv. 27. ISBN 978-80-87712-39-9.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.05.2017 16:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu