první rozmnožování
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když v bibli Adam a Eva měli Kaina s Abelem, jak se dále lidstvo rozmnožovalo ?
Odpověď
Dobrý den,
jelikož se Eva současně se smrtí Ábela nestala neplodnou, tak společně s Adamem pokračovali v rozšiřování lidského rodu. Po Ábelově smrti se Evě narodil syn Šét a po něm následovala celá řada potomků. Vzhledem k tomu, že tehdejší lidé byli dlouhověcí (viz. stařec Metuzalém), tak společnými silami s Adamem vytvořili dobrý základ pro příští lidské pokolení. Citujeme:
"Večer, když Adam s Evou ve společném žalu podlévali nad Ztraceným Ábelem, zjevil se anděl a zvěstoval jim: " Narodí se vám místo Ábela jiný syn. Bude tak jasný jako Ábel a silný jako Kain. Jeho jméno bude Šét. Po něm budou následovat další synové a dcery, aby byl na zemi velký zástup lidí. V Šétovi však bude přebývat duše anděla, jenž lidem přinese veliké světlo." V hodině, kdy se narodil Šét, kroužili kolem Eviny chýše bílí holuby. Eva slyšela zpěv andělů, kteří se radovali, že jeden z jejich bratří sestoupil na zem.  Matka Eva darovala život ještě mnoha dětem a lidí na zemi stále přibývalo. Zatím ještě byli blízko ráje. Lidský život trval mnoho století. Lidé stárli jen velmi zvolna." Zdroj: STREIT, Jakob. A bylo světlo: od stvoření světa k arše Noemově. Vyd. 1. Hranice: Fabula, 2010. 127 s. ISBN 978-80-86600-72-7.
Další zdroj např.: DUBINOVÁ, Terezie. Ženy v Bibli, ženy dnes: sborník přednášek z cyklu Terezie Dubinové, PhD. ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze leden 2007 - leden 2008. Praha: Židovské muzeum v Praze, 2008. 243 s. ISBN 978-80-86889-69-6.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.11.2016 08:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu