první ředitel Národní knihovny
Text dotazu
Zajímal by mě první ředitel Národní knihovny,byl
prý na vozíku z důvodu mozkomíšního postižení. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
prvním ředitelem c. k. Univerzitní knihovny v Praze byl František Josef Kinský (1739-1805) (v čele knihovny od roku 1777 do r. 1779). Ve funkci jej poté krátce vystřídal František Xaver hrabě Věžník (v roce 1779). Dvorským dekretem z 20.října 1780 byl do čela knihovny následně dosazen Karel Rafael Ungar (1743-1807).
Biografické zdroje ovšem ani u jednoho z výše jmenovaných neuvádějí informace o nemoci či upoutání na invalidní vozík.
Více informací o prvních ředitelích knihovny přinášejí publikace a internetové zdroje:
* VALENTA, Aleš. Dějiny rodu Kinských. 1. vyd. České Budějovice : Veduta, 2004. ISBN 80-86829-05-7.
* BROŽ, Ivan. Velké postavy rodu Kinských. 2. vyd. Praha : Petrklíč, 2001. ISBN 80-7229-052-5.
* VOIT, Petr. Pražské Klementinum. Praha : Národní knihovna v Praze, 1990. ISBN 80-7050-344-0.
* http://knihovna.nkp.cz/NKKR0102/0102117.html
* http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/directors-of-the-national-library/at_download/attachment
* http://knihovna.nkp.cz/knihovna72/marek.htm
* http://www.primaplana.net/txt/clanky/kinsky-theresiana.html
* http://skip.nkp.cz/Bulletin/Bull04_110.htm
* http://web.ff.cuni.cz/~rada/DEK/ungar.doc
* http://www.libri.cz/databaze/kdo18/search.php?name=UNGAR+KAREL+RAFAEL
* http://www.phil.muni.cz/~kristofo/ungar.doc
Název "Národní knihovna ČR" nese tato instituce od roku 1990. V tomto období stál v čele knihovny PhDr. Vojtěch Balík (http://www.flu.cas.cz/Com/members/balik.htm ). Ani tento ředitel ovšem nebyl na vozík upoután.
Pravděpodobně jste měl na mysli prvního ředitele Městské knihovny v Praze Antonína Sovu. Básník a první ředitel Městské knihovny v Praze (od roku 1910) byl upoután na invalidní vozík v důsledku těžké míšní choroby. V Lexikonu české literatury se o jeho nemoci píše: "Kolem roku 1903 se poprvé objevily příznaky Sovovy těžké míšní choroby, která ho nakonec připoutala na pojízdné křeslo."
* http://www.mlp.cz/cz/o-knihovne/historie/
* Lexikon české literatury : osobnosti, díla, instituce. díl 4., sv. I. S-T.1. vyd. Praha : Academia, 2008.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.10.2011 15:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu