první ředitel Národního divadla
Text dotazu
Dobrý dne,
můžete mi prosím poslat kruátkiou informaci o prvním řediteli ND - F. A.
Schubertovi - jedná se mi konkrétně o jeho původu, mám pocit,že je z Dobrušky, ale nikd to nemohu nalézt
Odpověď
Dobrý den,
podle publikace Národní divadlo a jeho předchůdci, Praha : Akademia 1988,  se František Adolf Šubert narodil 27.3.1849 v Dobrušce a zemřel v srpnu 1915 v Praze.
Byl divadelním ředitelem, režisérem a dramatikem a byl strýcem výtvarníka Josefa Weniga a prastrýcem výtvarníka Adolfa Weniga. V letech 1883-1900 stál v čele Národního divadla jako jeho první ředitel.
V řadě publikací, vybavených bohatým archivním i obrazovým materiálem, popsal podrobně historii stavby ND i budovu samu a též uměleckou činnost ND do roku 1900. Šubertova představa poslání ND jakožto ústavu, který má sloužit všem společenským vrstvám národa, vzdělávat je i bavit, podporovat domácí umění a seznamovat se světovými klasickým odkazem, ale současně se otevřít i všem zahraničním moderním proudům, stylům. Tento umělecký program považoval Šubert po celých 17 let svého ředitelování za určující a cílevědomě směřoval k jeho uskutečnění.
Záznamy o díle F.A.Šuberta naleznete v bázi NKC Národní knihovny: http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze. Zadáním jména autora do vyhledávacího formuláře se Vám zobrazí více než 100 záznamů jeho divadelních her,memoárů, apod.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.05.2008 17:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu