První otevření nemocnice v Karviné-Ráji i neoficiální.
Text dotazu
První otevření nemocnice v Karviné-Ráji i neoficiální.
Odpověď
Dobrý den,
pane Kubátko, na stránkách NSPKA jsem našla odkaz na historii nemocnice. Je tam napsáno
"Se stavbou se začalo ještě v roce 1951 za nepříznivých podmínek. Při nedostatečné stavební kapacitě nejednou brigádnicky vypomáhali úředníci z OÚNZ. Z původně plánovaných pěti let se výstavba prodloužila na deset . Už v roce 1956 se do přízemí a prvního podlaží umisťuje dětské oddělení, evakuované ze zdevastované budovy v Karviné 2, zatímco v hořejších patrech se ještě pilně pracuje. Vytápění oddělení v rozestavěné budově bylo vyřešeno kuriózně: využitím vyřazené parní lokomotivy. O rok později , rok před oficiálním otevření, se otevírá interní oddělení. Zprvu slouží jako jednotka oddělení orlovské interny pro odkládání chronicky nemocných pacientů. Metropolí nemocniční péče v okrese ještě totiž stále zůstávala Orlová.
Až konečně 1. října 1958 se slavnostně přestřihuje páska a nemocnice v Karviné-Ráji byla otevřena oficiálně. Nevadilo, že budova polikliniky byla dokončena na úrovni hrubé stavby a budovy pavilonů byly ještě v základech. Pavilon plicního oddělení byl otevřen v roce 1961 a infekční pavilon teprve v roce 1962. V říjnu 1958 nastalo velké stěhování personálu, vybavení i pacientů, a to za plného provozu. Během pohotovostní služby se například ještě operovalo v Orlové, dopolední operační program už probíhal v Karviné. Orlovská nemocnice osiřela, ale jak se ukázalo, ne nadlouho."
Odkaz na celou historii nemocnice je zde: http://nspka.cz/cs/zdravotnik/z-nasi-historie.html
Dále jsem našla v našem katalogu knihu: BUDIN, Karel. Po stopách historie: věnováno 50. výročí NsP Karviná - Ráj a 30. výročí NsP Orlová - Lutyně. 1. vyd. Karviná: NsP Karviná - Ráj, 2008. [87] s. Knihu Vám můžeme za 10 Kč objednat prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby z Městské knihovny v Petřvaldě.
Nebo zkuste Státní okresní archivu Karviná, na svých webových stránkách mají Digitální archiv, kde si můžete vyhledat archivní fondy a sbírky a nechat si dokumenty přinést do badatelny.
Přeji krásný den.
Obor
Informace o knihovně
Okres
Karviná
Knihovna
Regionální knihovna Karviná, příspěvková organizace
Datum zadání dotazu
02.01.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu