první knížka o chemii
Text dotazu
Vážení, na otázku mého žadatele si netroufám správně odpovědět. Jeho dotaz zní:
Kdy vyšla úplně první česky psaná ucelená chemická monografie v češtině? Resp. první ucelená publikace o chemii v jakémkoliv jazyce na území "naší republiky a jejích předchůdců" (Rakousko-Uhersko...)? Která to byla? Plánuje vydat knížku, a do ní by tuto informaci rád uvedl... Děkuji/děkujeme moc za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
za první česky psanou knihu o chemii je považována kniha Jana Svatopluka Presla "Lučba čili chemie".
"Presl je autorem vůbec první česky psané chemické knihy Lučba čili chemie zkusná vydané roku 1828 (druhý díl 1835) a zakladatelem českého chemického názvosloví"
Zdroj: http://chemicke-listy.cz/docs/full/2013_10_804-813.pdf
Tuto knihu si v plném textu můžete prohlédnout na stránkách Google Books: https://books.google.cz/books?id=EpJbAAAAcAAJ&hl=cs&pg=PP3#v=onepage&q&f=false
Za první knihu věnovanou odborné chemii ve světě je považována kniha:
"Chymista scepticus : vel Dubia et paradoxa chymico-physica, circa spagyricorum principia, vulgò dicta hypostatica, prout proponi & propugnari solent à turba alchymistarm. Cui pars praemittitur alterius cujusdam dissertationis ad idem argumentum spectans" autora Roba Boyle vydaná v roce 1661 v Anglii.
Použité zdroje
* HART-DAVIS, Adam. Věda: obrazový průvodce vývojem vědy a techniky. Praha: Knižní klub, 2011. s. 138. ISBN 978-80-242-3078-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:2418b320-ddbf-11e7-8939-5ef3fc9ae867
* http://chemicke-listy.cz/docs/full/2013_10_804-813.pdf
* https://www.vscht.cz/files/[…]5Q0FVwcXUDAA.pdf?redirected
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.02.2021 11:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu