První kniha pro děti
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, zda nevíte kdy vznikla první kniha pro děti? Při pátrání po internetu jsem našla, že počátky tvorby literatury pro děti v Evropě jsou až ve 2. polovině 17. století a nejvýznamnější osobností tohoto období byl Jan Amos Komenský (*1592 – †1670), který se zabýval způsobem, jak děti vychovávat. Orbis pictus (Labyrint světa a ráj srdce) je považováno za první obrázkovou knihu pro děti. Je toto tvrzení pravdivé? Jakou vazbu kniha měla? Dala by se zařadit do dnešního rozdělení knižních vazeb V1, V2, ...V8?
Předem popř. mockrát děkuji za pomoc v odhalení těchto (pro mne) nejasností.
Přeji krásný den.
Odpověď
Dobrý den,
kdy vznikla opravdu první kniha pro děti, nelze s jistotou říci, avšak vývoj probíhal zhruba takto:
"přibližně až do romantismu děti četly vybraná díla z literatury pro dospělé nebo některé příběhy převzaté z lidové slovesnosti. Preromantický a romantický zájem o lidovou slovesnost byl podnětem ke vzniku literatury pro děti. První pohádkové sbírky byly psány pro dospělé, měly zachytit a sdělit hodnoty lidové slovesnosti. Literatura pro děti se v českém prostředí objevuje poprvé ve 14. století.  Do 18. století se dětská literatura omezovala na osamělé počiny jednotlivých nepočetných tvůrců. To se změnilo zavedením povinné školní docházky, která si vyžádala vznik učebnic, encyklopedií pro děti a vydávání mravoučných příběhů a tzv. adaptací – pro děti zjednodušených textů, překládaných převážně z němčiny, ale i jiných jazyků (jednou z nich je dětský Robinson Crusoe).
https://cs.wikipedia.org/wiki/Literatura_pro_d%C4%9Bti_a_ml%C3%A1de%C5%BE
Orbis Pictus - Svět v obrazech
J. A. Komenský jej vytvořil jako první obrazovou publikaci pro děti. Jde spíše o několikajazyčný (česko-německo-latinský) obrazový slovník. Oslovuje děti formou, která odpovídá jejich možnostem, což bylo v tehdejší době velmi neobvyklé.
Jakou měl vazbu? Zřejmě vazbu šitou, vyšel v roce 1658 v Norimberku, zasílám odkaz na katalog WorldCat, kde jsou údaje, v kterých knihovnách se první vydání Orbisu nacházejí: http://www.worldcat.org/search?q=orbis+pictus+%2F+comenius+1658&dblist=638&fq=yr%3A1658&qt=facet_yr%3A
obrázky knižní vazby:
https://www.google.cz/searchq=orbis+pictus+1658&biw=1024&bih=622&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCIQsARqFQoTCMSz8pCI9MYCFcc4FAod9YYG7w
Pokud máte zájem se lépe seznámit s vývojem literatury pro děti, zasíláme ještě kontakt na PhDr. Janu Čeňkovou, předsedkyni české IBBY: ibby@seznam.cz
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského
Datum zadání dotazu
24.07.2015 11:58
Verča píše:
Neděle 28.02.2016 13:19
Prvni cesky autor pohadek je udajne Jan Karafiat. Avsak prvni kniha pro deti je ve Francii v r.1697-Pohadky matky Husy od Charlese Perraulta.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu