První fyziologický ústav na světě
Text dotazu
Dobrý den,
Ráda bych se zeptala, kdo, kde a kdy založil první samostatný fyziologický ústav na světě?
Děkuji moc.
Odpověď
Dobrý den,
zakladatelem prvního i druhého nejstaršího fyziologického ústavu na světě byl český vědec Jan Evangelista Purkyně. První fyziologický ústav ovšem nezaložil v Praze, ale ve Vratislavi, kde v roce 1939 působil. Konkrétně se tak stalo 8. 11. 1839.
Více informací můžete nalézt v článcích:" Jan Evangelista Purkyně/Purkinje (1787-1869) and the establishment of cellular physiology-Wrocław"  a v článku na stránkách Fyziologického ústavu v Praze s názvem "Historie a současnost", z něhož si dovolujeme citovat následující:
"Purkyně ve snaze o prosazení své nadčasové myšlenky samostatného Fyziologického ústavu vytrval a podal v roce 1836 nový návrh, který konečně, byť ve značně okleštěné podobě, prošel. Přidělená budova byla bývalá kůlna u anatomického ústavu a nebyla nejvhodnějším prostředím pro vědu a výuku, Purkyně se však nevzdal. V roce 1839 otevřel ve Vratislavi první samostatný Fyziologický ústav na světě,  i když zklamán způsobem realizace své ideje. Zprávu o založení ústavu končil slovy: „Tak mnoho, jak jsem se musel těšit z Konečného uskutečnění svých plánů, o které jsem tak dlouhá léta usiloval, tak jsem byl zarmoucen, že zůstaly daleko za mými ideály." "(zdroj:   http://fyziologie.lf1.cuni.cz/historie-a-soucasnost )
Po svém přesídlení do Prahy v roce 1850 zde Purkyně zakládá druhý fyziologický ústav na světě. K jeho otevření došlo 6. října 1851. (http://fyziologie.lf1.cuni.cz/ )
Po ústavu ve Vratislavi a v Praze vznikla v 50. letech 19. století celá řada dalších fyziologických ústavů v Evropě:
"Pražský Fyziologický ústav byl nejen druhý Purkyňův, ale i druhý samostatný ústav tohoto druhu na světě. O.V. Hykeš s D.E. Hykešovou v práci "Pražský fysiologický ústav Purkyňův" podotýkají: "Je zvláštní, jak málo se o tom ví v cizině a jak málo se na to klade důraz u nás." Nehledě na Wagnerovo fyziologické oddělení anatomického ústavu v Göttingen následovaly německé ústavy později: 1852 Mnichov, 1853 Berlin, Královec, Tübingen, 1855 Giesen, Kiel, 1857 Heidelberg, 1859 Bonn atd. V Holandsku byla první fyziologická laboratoř založena až r. 1866, v roce 1867 existovaly fyziologické ústavy již v Rusku, Švédsku, Belgii a Itálii, v Anglii pak v Cambridge až v roce 1870. C. Bernard ve Francii získal samostatný Fyziologický ústav na Sorboně roku 1854, ale to nebyla stolice fyziologie, nýbrž experimentální medicíny, takže ještě v roce 1867 dokazoval sám Bernard nutnost budování samostatných fyziologických ústavů, které tehdy ve Francii zřejmě ještě nebyly. Ve Spojených státech byla první fyziologická laboratoř zřízena roku 1871. Ve srovnání s Purkyňovým "nebyly tehdejší ústavy příliš dokonalé a přece se o nich spíše vědělo, než o ústavech Purkyňových", uvádějí dále Hyneš a Hykešová. "
(zdroj: http://fyziologie.lf1.cuni.cz/historie-a-soucasnost )
Použité zdroje
* Článek ŽÁRSKÝ, Viktor. Jan Evangelista Purkyně/Purkinje (1787-1869) and the establishment of cellular physiology-Wrocław. Protoplasma. 2012, Volume 249, Issue 4, pp 1173-1179 ("(http://link.springer.com/article/10.1007/s00709-012-0407-5)
* Historie a současnost (Fyziologický ústav v Praze): http://fyziologie.lf1.cuni.cz/historie-a-soucasnost
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.08.2016 15:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu