První česká divadelní hra
Text dotazu
Co víte o první české divadelní hře?
Odpověď
Dobrý den,
jako nejstarší české drama je uváděna středověká hra Mastičkář ze 14. století. Hra je ovšem pravděpodobně adaptací latinsko-německé předlohy.
Za první původní českou divadelní hru je považovaná hra Václava Tháma s názvem "Břetislav a Jitka", která měla 10.1. 1786 premiéru v Nosticově divadle.
Použité a doporučené zdroje:
* JAKUBCOVÁ, Alena a Kabinet pro studium českého divadla. Starší divadlo v českých zemích do konce 18. století: osobnosti a díla. Praha: Divadelní ústav, 2007. s. 261. ISBN 978-80-200-1486-3. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:dd5a2ff0-0a43-11e5-b0b8-5ef3fc9ae867
* Panorama české literatury. ISBN 978-80-242-5054-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ae9660a0-19b0-11e9-8e07-005056827e51
* POLÁŠKOVÁ, Taťána, MILOTOVÁ, Dagmar a DVOŘÁKOVÁ, Zuzana. Literatura: přehled středoškolského učiva. Třebíč: Vyuka.cz, 2015. s. 31. ISBN 978-80-86873-14-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:ec785c15-9d30-4f40-a7de-77ad5c7f4c83
* LEHÁR, Jan. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008. s. 72. ISBN 978-80-7106-963-8. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:69db03f0-537c-11e6-8361-5ef3fc9ae867
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.01.2021 12:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu