Průměrné ceny 1918-1938
Text dotazu
Jaká byla za 1. republiky průměrná mzda a ceny průmyslového zboží, potravin, nemovitostí a orné půdy?
Odpověď
Stanovit jakékoliv průměry v období hospodářského vývoje Československa v letech 1918 - 1938 je poměrně složité. Období První republiky je charakterizováno řadou hospodářských, měnových, pozemkových a sociálních reforem a ve 30. letech pak hospodářskou krizí. Následující údaje jsou pouze orientační a nelze je vztahovat na celé období První republiky.
Údaje o mzdách:
1919          horníci - 155-600K/měs. dle kategorie práce
zaměstnaci - 135-260K/měs
zemědělští dělníci - deputát + 50-90K/měs
1929          dělníci - 510-590 Kč/ měs.
úředníci - 1360Kč/měs. (muži 1550 Kč, ženy 840 Kč)
horníci - 940 Kč/měs
zemědělství - deputát + 17,5Kč/ denně (ženy 10,6 Kč)
Ceny potravin,  průmyslového zboží a služeb:
1928     chléb (1kg) - 3,40Kč                                        košile pánská - 24,92Kč
brambory (1kg) - 0,95Kč                                oblek pánský - 698,33Kč
vepř. maso (1kg) - 16,90Kč                           oblek dámský - 571,67Kč
mléko (1l) - 1,95Kč                                          boty - 100Kč
máslo (1kg) - 25,75Kč                                    jízdné - vlak 20km - 4,40Kč
vejce (1ks) - 0,85Kč                                        jízdné tramvaj - 1,20Kč
cukr (1kg) - 6,20Kč                                          stříhání vlasů - 4,00Kč
pivo (1l) - 2,90Kč
Cena orné půdy (dle bonity půdy)
3500 -5000 Kč/ 1 ha
řepařská oblast  -  4800-8600Kč/1ha
bramborářská oblast - 2800-4400Kč/1ha
Údaje o cenách nemovitostí jsem v dostupných pramenech nenašla. V níže uvedených pramenech je možné najít informace o výstavbě domů, dělnických kolonií, o výši nájemného v chráněných a nechráněných domech, o hypotekárním zadlužení nemovitostí a povolených exekucí.
Použité zdroje
Průcha, V.: Hospodářské a sociální dějiny Československa 1918-1992. 1. díl. Období 1918-1945. Brno, Nakladatelství Doplněk 2004.
Kubů, E. - Pátek, J.: Mýtus a realita hospodářské vyspělosti Československa mezi světovými válkami. Praha, Karolinum 2000.
Kárník, Z.: České země v éře První republiky (1918-1938). Díl první. Vznik, budování a zlatá léta republiky (1918-1929). Praha, Libri 2000.
Kárník, Z.: České země v éře První republiky (1918-1938). Díl druhý. Československo a České země v krizi a ohrožení (1930-1935). Praha, Libri 2002.
Kárník, Z.: České země v éře První republiky (1918-1938). Díl třetí. O přežití a o život (1936-1938). Praha, Libri 2003.
Lacina, V.: Zlatá léta československého hospodářství 1918-29. Praha, Historický ústav AV ČR 2000.
Lacina, V. - Hájek, J.: Kdy nám bylo nejlépe? Od hospodářské dezintegrace k integraci střední Evropy. Praha, Libri 2002.
Deyl, Z.: Sociální vývoj Československa 1918-1938. Praha, Academia 1985.
http://www.mfcr.cz/[…]/historie_min.html
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
15.01.2009 09:01
Filip píše:
Neděle 19.02.2017 07:06
To je velmi podobne s dnesnymi eurami
Honza píše:
Neděle 13.11.2022 16:38
Pochybuju. Tak možná v Německu či Praze. Na venku se to spíše blíží ke korunám. a úrovni oné první republiky.
Tereza píše:
Čtvrtek 04.01.2018 16:54
Děkuji za tuto odpověď! Je skvělé si jednou za čas moci srovnat ceny bez mediální masáže.
Juraj Karović píše:
Neděle 06.02.2022 11:22
Radost čítat něco serióně spracované! takových lidí na webu už moc není.
Dékuji za Vaši pečlivé a pravdivé informace , které člověku dovolují představit si jak se asi žilo za 1. čsr.
S pozdravem J.K.
Herzan Radovan píše:
Neděle 03.03.2024 11:37
Kolik lidé brali před měnovou reformou v roce 1953 ? A co si za to mohli koupit? Kolik stála třeba kráva nebo motorka Jawa?
PSK - admin píše:
Středa 06.03.2024 16:09
Dobrý den,
měnová reforma československé koruny byla provedená 1. června 1953. V sobotu 30. května předseda vlády Viliam Široký oznámil, že stávající bankovky budou platit jen do konce května a od 1. června budou vyměněny za nové.
Mzdy a ceny byly přepočítány v poměru 5:1 (avšak jen u hotovosti do 300 Kčs a u osob, které nepoužívali námezdní práci), hotovost nad 300 Kčs byla měněna v poměru 1:50. Vklady do hodnoty 10 000 Kčs se přepočítávaly ve stejném poměru, který nad tuto hodnotu vzrůstal, takže vklady nad 50 000 Kčs se přepočítávaly už v poměru 30:1, tedy za 30 Kčs starých peněz lidé dostali 1 Kčs nové měny.
Byl zrušen lístkový systém a sjednocením cen předchozího dvojího trhu došlo ke vzrůstu životních nákladů o 15 %. Výsledkem reformy tak bylo zchudnutí většiny obyvatelstva.
Nyní konkrétněji k Vašim otázkám. Podařilo se nám dohledat, že průměrná mzda v roce 1952 činila 5 250 Kčs. Pro příklad jízdní kolo stálo 3 250 Kčs, elektrická chladnička 42 tisíc Kčs a automobil Škoda 1200 vyšel na 300 tisíc Kč.
Motocykl Jawa 500 OHC (1948), od roku 1951 vyráběná sériově a lidově nazývaná „půllitr“, se prodávala před měnovou reformou za 150 tisíc Kčs, po reformě za 22 tisíc, resp. 15 tisíc.
Nepodařilo se nám zjistit cenu celé krávy, ale máme údaje alespoň k cenám za hovězí maso: kilogram hovězího zadního stál v roce 1937 17 Kčs, v roce 1952 na vázaném trhu 48 Kčs a v roce 1953 25 Kč.
„Ze Statistické ročenky ČSR z roku 1958 vyplývá, že zatímco před reformou si každý, kdo měl potravinový lístek, mohl z průměrné výplaty koupit 656 kilo chleba, poté to bylo jen 328 kilo.“ Viz https://zpravy.aktualne.cz/[…]/
Zdroje:
PRŮCHA, Václav. Hospodářské a sociální dějiny Československa 1918-1992. Brno: Doplněk, 2009. sv. 2, s. 606. ISBN 80-7239-147-X
LOUŽEK, Marek. Fenomén Stalin: náhoda nebo nevyhnutelnost : padesát let od měnové reformy: sborník textů. Praha: Centrum pro ekonomiku a politiku, 2003, s. 110. ISBN 80-86547-26-4
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1953-41
https://cs.wikipedia.org/wi[…]1_m%C4%9Bnov%C3%A1_reforma_(1953)
https://www.epravo.cz/vyhle[…]=1&IdPara=1&ParaC=2
https://www.garaz.cz/clanek[…]-byla-jawa-500-ohc-21005455
Luboš píše:
Pondělí 24.06.2024 10:31
No nechápu tu cenu jízdenky na tramvaj v roce 1928 cena 1,20Kč když já jsem 59 ročník a jezdil jsem do školy trolejbusem za 0,50Kč v roce 1965 a dospělí platili 1Kč !!!!! Tak kde jste vzali 1,20Kč jízdenku v tramvaji?
PSK - admin píše:
Úterý 25.06.2024 09:51
Dobrý den,
informace k odpovědím čerpáme ze Statistických ročenek a dobových zpráv. Přikládáme i starší odpovědi z Archivu Ptejte se knihovny:
https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/prumerne-ceny-1918-1938
https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/platy-ceny-sluzby-v-roce-1948
Na ukázku, jak se ceny měnily hlavně po měnové reformě v roce 1953:
1 kg rýže:
1937 3,05,-
1953 28,-
1954 19,-
1955 16,-
Měnová reforma 1.6.1953: https://cs.wikipedia.org/wi[…]1_m%C4%9Bnov%C3%A1_reforma_(1953)
Údaje k jízdnému v rozmezí let 1937 – 1964 (údaje v Kč):
Jízdné: osobní vlak — 100 km jízdenka 24,50; 14,00; 14,00; 14,00; 14,00; 14,00
rychlík —300 km jízdenka 86,00; 58,50; 58,50; 58,50; 58,50; 58,50
autobus — 10 km jízdenka 4,50; 3,40; 3,40; 3,40; 3,40; 3,40
tramvaj jízdenka – 1937/1,20; 1953 (VI.)/0,60; 1960 (IV.)/0,60; 1962/0,60; 1963 (X.)/0,60; 1964 (X.)/0,60
Statistická ročenka Československé socialistické republiky. Praha: SNTL, 1965, 1965(1), s. 418. ISSN 0139-6196. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:f2f26030-1b90-11e6-b5a5-005056825209
Cena tramvajové jízdenky v roce 1965(X.) – 0,60 Kč.
Statistická ročenka Československé socialistické republiky. Praha: SNTL, 1966, 1966(1), s. 466. ISSN 0139-6196. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:77913882-368b-49b9-ac50-534de3b53b7a
Cena tramvajové jízdenky v letech 1975, 1980, 1982, 1983, 1984, 1985 byla pro všechny roky stejně 1,00 Kč.
Statistická ročenka Československé socialistické republiky. Praha: SNTL, 1986, 1986(1), s. 256. ISSN 0139-6196. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:24debf60-59e8-11e4-97e9-5ef3fc9bb22f
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu