prozodický popř. metrický sytém básní
Text dotazu
Dobrý den,chtěla bych se zeptat v jakém prozodickém popřípadě metickém systému jsou psány básně Kytara, Plumlov, Píseň o Viktorce a Betlem. (Báseň Kytara od Jaroslava Kvapila ze sbírky Padající hvězdy, báseň Plumlov od P.
Bezruče ze sbírky Slezské písně, báseň Píseň o Viktorce od J. Seiferta a Betlem od K. Bochořáka.) Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
nezlobte se, ale váš dotaz přesahuje rámec naší služby i naše možnosti. Obecně lze říci, že naprostá většina českých básní je psána v sylabotónickém verši (prozodickém systému), časoměrné či tónické verše jsou v české poezii výjimečné; popřípadě volným veršem, který z sylabotónického systému vychází. Konkrétní metrum uvedených básní si musíte určit sama. Doporučujeme níže uvedenou literaturu, popř. konzultaci s vyučujícím.
literatura:
Úvod do teorie verše : vysokošk. příručka / Josef Hrabák ; vazba Nina Čampulková. -- 6. vyd.. -- Praha : SPN, 1986. -- 239 s. : obr. ; 21 cm
Kapitoly o českém verši / Miroslav Červenka ; [k vydání připravili Květa Sgallová a Jiří Holý]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Karolinum, 2006. -- 283 s. ; 21 cm
Dějiny českého volného verše / Miroslav Červenka. -- Vyd. 1.. -- Brno : Host, 2001. -- 248 s. ; 21 cm
Poetický slovník / Josef Brukner, Jiří Filip. -- 2., upr. vyd., v MF první vyd.. -- Praha : Mladá fronta, 1997. -- 365 s. : il. ; 20 cm
Slovník literární teorie / Red. a předml. Štěpán Vlašín. -- 2., rozš. vyd.. -- Praha : Československý spisovatel, 1984. -- 465 s. ; 24 cm
Lexikon literárních pojmů / Libor Pavera, František Všetička. -- 1. vyd.. -- Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2002. -- 422 s. ; 24 cm
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 12:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu