Prosím původ jména HYTYCH
Text dotazu
Za svobodna jsem se jmenovala Hytychová. Vím, že příjmení se vyskytuje okolo Brna.Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení pochází pravděpodobně z němčiny, jedná se o zdrobnělinu osobního či křestního jména nebo přípona -ich vyjadřovala také to, že slovo se stalo příjmením.
Vyskytuje se též ve tvarech Hyttich, Hyttych, Hytich a odvozuje se od německého základu Hut-
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 56 mužů a 64  žen s příjmením Hytych, Hytychová. Nejvíce se jich vyskytuje v Židlochovicích. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Použité zdroje
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem, 1998. ISBN 80-7044-212-3.
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha, 1962.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Olomouc
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
03.04.2018 06:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu