Prosím o vysvětlení způsobu rozmnožování smrku omorika.
Text dotazu
Prosím o postup při rozmnožování smrku omorika. Kdy provést sběr šišek, kdy a do jakého základu zasadit semínka, kdy přesadit semenáčky. Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
doporučené způsoby množení u smrku omorika je řízkování ( Picea omorika) a roubování na  smrk ztepilý - obecný Picea abies
Omorika by měla být vhodná, jak do vápenitého, tak kyselého podkladu, ale i  do zrašelinělé půdy.
Bohužel poznatky o tom, kdy je vhodné sbírat šišky a  kdy provést přesazení, jsme v dostupné literatuře nenašli.
Čerpáno z:
http://www.lesprace.cz/casopis-lesnicka-prace-archiv/rocnik-91-2012/lesnicka-prace-c-10-12/smrk-omorika
Odborný článek o smrku omorika z časopisu Lesnická práce.
HIEKE, Karel. Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů. Brno: Computer Press, 2008. ISBN 978-80-251-1901-3.
ÚRADNÍČEK, Luboš a Mendelova zemědělská a lesnická univerzita. Lesnická dendrologie I: (Gymnospermae). Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2003. ISBN 80-7157-643-3.
Podívat se můžete na tyto stránky:
http://databaze.dendrologie.cz/index.php?menu=5&id=29175
Na níže uvedeném odkazu naleznete informace o různých druzích smrku omorika.
https://www.rostliny.net/rostlina/Picea_omorica#.XkQMN2hKiUk
Případně se můžete zkusit obrátit o radu na některé zahradnictví. Zde by Vám měli být schopni dát rady vycházející z praxe.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.02.2020 16:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu