prosím o výklad jak vzniklo příjmení Hrabálek
Text dotazu
zajímá mne původ mého příjmení Hrabálek
Odpověď
Dobrý den,
"Hrabálek" je zdrobnělinou příjmení Hrabal. Podle knihy O českých příjmeních:
"[z]drobnělinami bývají označováni lidé menší nebo mladší než jejich jmenovci. (...) Často se tak vyjadřuje generační rozdíl: otec se označoval jménem nezdrobnělým, jeho syn zdrobnělým. (...) Jindy je zdrobnělým tvarem označován člověk závislý (...), nebo chudší." (Beneš, 1962, s. 108)
Význam příjmení je zřejmě odvozen ze zemědělské činnosti, případně může mít obecnější význam, týkající se chamtivého shánění a snažení. Kniha Naše příjmení uvádí u tvarů příjmení "Hrab-" následující informace:
"Hrab(a) - na Pelhřimovsku A hraba = motyka; ze sl. hrabat = shrnovat hráběmi, přenes. chamtivě shánět, snažit se; (...) Hrabálek (podle zemědělského nářadí)." (Moldanová, 2010, s. 68)
Kniha Staročeská osobní jména a naše příjmení poukazuje na latinské sloveso "rapere" (trhati, uchvátiti), z něhož mohlo být české sloveso "hrabat" odvozeno. (Svoboda, 1964, s. 94).
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. ISBN 978-80-86781-14-3.
SVOBODA, Jan. Staročeská osobní jména a naše příjmení, Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1964.
BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
15.03.2021 22:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu