Současný název města nebo obce z roku 1800 "Menchen"
Text dotazu
Dobrý den,
při hledání mých předků jsem v matrice našla odkaz k narození : pocházející " von Medchen ", mezi roky 1778-1782. Prosím o jaké město či obec se může jednat.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dle poskytnutých informací se nám nepodařilo dohledat původ slova Menchen/Medchen. Zdá se, že pod tímto názvem žádná obec (město, vesnice) vedená nebyla.
Predikát „von“ naopak naznačuje, že se nemuselo jednat o konkrétní místo narození, nýbrž o běžné příjmení odvozené od něčeho jiného.
Příjmení se v dané době mohlo odvozovat např. od držav nějakého pozemku, domu, původu rodu nebo se dokonce ještě před tímto obdobím příjmení vymýšlela či se před ně jen začalo přidávat „von“ a u nás česky „z“.
• Ottův slovník naučný: illustrovaná encyklopaedie obecných vědomostí. V Praze: J. Otto, 1903. sv. 20, s. 677.
• ŽUPANIČ, Jan. Nová šlechta rakouského císařství. Praha: Agentura Pankrác, 2006, s. 189–190.
Pokud se na základě dalších informací v matrice má skutečně jednat o konkrétní oblast v Čechách, pak nám není známa. Níže zasíláme několik zdrojů ze všech možných probádaných, které nám přišly v hledání zásadní:
MLEZIVA, Štěpán a Karel KUČA. Historický lexikon městysů a měst: vývoj postavení a funkce městských sídel v dějinách územněsprávního členění českých zemí od roku 1850 do současnosti. Praha: Baset, 2006.
Rukopisný rejstřík k Müllerově mapě: https://experience.arcgis.com/experience/22dbb9e3648c4c02b23e04fabf72c6ea
Německé názvy obcí: http://www.fotohistorie.cz/Slovnik.aspx
Německo-český slovník místních jmen: http://mmh.cz/lingua/mj_cs
Amtliches deutsches Ortsbuch für das Protektorat Böhmen und Mähren: herausgegeben vom Reichsprotektor in Böhmen und Mähren. Prag: Selbsverlag des Reichsprotektors in Böhmen und Mähren, 1940.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.07.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu