Slivovice v lidových písních
Text dotazu
prosím o seznam lidových písniček s tématem slivovice. Druhý dotaz: údajně lidová písnička: Slivovica to je špina kdo ju pije ten je sviňa - nazpíval ji někdo?
Děkuji
Odpověď
Tvrdý alkohol se mezi obyčejnými lidmi více rozšířil až v 19. století, proto i jeho ohlasy v lidové písni mohou být nejdříve z této doby, v nám dostupných zdrojích jsme jej ale nenašli.
(více na toto téma viz PIPEREK, Lubomír Filip. Pálené, pivečko, borovička, ono do mňa teče jako vodička ... : Zajímavosti z dějin výroby a konzumace alkohol. Valašsko: vlastivědná revue. 2003/2, č. 11,s. 4-7).
Oddíl pijácké písně nalezneme ve sbírce Eduarda Pecka - Valašské národní písně a říkadla z r. 1884. V písních se objevují pojmy: gořalenka, gořalka, pálené.
V lidových písních jsme nalezli tyto pojmy:
kořalka, kořalenka, gořalka, gořalenka, gořalčisko
Gořalko, gořalko (zp. T. Večeřova, 70 let, Březová) - Valašské pěsničky, díl V. Jan N. Polášek a Arnošt Kubeša. Milotice n. Bečvou, 1946, s. 73.
Gořalenka, kvit (zp. M. Kret, 84 let, Huslenky) - Valašské pěsničky, díl V. Jan N. Polášek a Arnošt Kubeša. Milotice n. Bečvou, 1946, s. 73.
Šenkéříčku (zp. M. Stolař, 78 let, Krhová) - Valašské pěsničky, díl II. J. N. Polášek a A. Kubeša. Milotice n. Bečvou, 1940, s. 65.
Všeci ludé povědajú (zp. Janík z Rožnova) - Valašské pěsničky, díl II. J. N. Polášek a A. Kubeša. Milotice n. Bečvou, 1940, s. 101.
Když jsem k vám chodíval - Kytice národních písní moravských Valachův. F.J. Koželuha. Praha, 1873, píseň č. 12.
V pondělí rád sa napiju (zp. A. Skýpala z Malé Lhoty) - Valašské pěsničky, díl III. Jan N. Polášek a Arnošt Kubeša. Milotice n. Bečvou, 1941, s. 54.
Gořalenka sladká (z Tichova u Klobouk) - Valašské pěsničky, díl I. Jan N. Polášek a Arnošt Kubeša. Milotice n. Bečvou, 1939, s. 68.
pálenka, pálená
Husar na šenku (z Rožnova) - Valašské pěsničky, díl III. Jan N. Polášek a Arnošt Kubeša. Milotice n. Bečvou, 1941, s. 54.
Pohárečku skleněný (Z Hutiska) - Valašské pěsničky, díl I. Jan N. Polášek a Arnošt Kubeša. Milotice n. Bečvou, 1939, s. 130.
Tématu slivovice se například věnuje i současná folková kapela Dareband ve svých albech: Uzené aj slibovička (2013), Ogaři pálíjá (2008) ale i v jiných.
K sestavení úplného výčtu písní, by bylo třeba provést podrobné a rozsáhlé bádání ve starých zpěvnících a kancionálech, které naše knihovna ani nemusí mít ve fondu.
Pokud byste potřeboval další informace, doporučila bych Vám osobní návštěvu, abyste si mohl naše zpěvníky sám projít, když bychom nějaký zpěvník neměli a bylo by to možné, zajistili bychom Vám jej prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby (MVS - zpoplatněno).
Použité zdroje
Valašské pěsničky, díl I. - V. / J. N. Polášek a A. Kubeša. Milotice n. Bečvou, 1939-1941.
Valašské národní písně a říkadla / Eduard Peck, 1884.
Pálené, pivečko, borovička, ono do mňa teče jako vodička ... : Zajímavosti z dějin výroby a konzumace alkohol / Lubomír F. Piperek. Valašsko: vlastivědná revue. 2003/2, č. 11,s. 4-7.
Obor
Hudba
Okres
Vsetín
Knihovna
Masarykova veřejná knihovna Vsetín
Datum zadání dotazu
04.04.2019 08:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu