Prosím o pokus identifikace knihy
Text dotazu
Dobrý den
Sháním knihu s příběhem o odstřelovači z 2. světové války, která byla vydána asi mezi lety 1965 - 1975 velikosti A5 s měkkou vazbou. Jednalo se asi o Ruského spisovatele i hlavní postavu knihy. Bohužel bližší informace nemám. Pokud by jste mě mohli poradit, byl bych moc rád. Pokud ne, dejte alespoň vědět. Předem moc děkuji Jan Hegedus
Odpověď
Dobrý den,
knihou, kterou hledáte, bude pravděpodobně slavná autobiografie Vasilije Grigorjeviče Zápisky odstřelovače, které se dostalo i filmového zpracování pod názvem Nepřítel před branami.
• ZAJCEV, Vasilij Grigor'jevič. Zápisky odstřelovače. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2012. 215 s., [8] s. obr. příl. Arma & musae; sv. 15. ISBN 978-80-204-2413-6.
-Rok vydání i velikost knihy v tomto případě moc nepomohou při dohledávání, jelikož mnoho knih vychází v několika vydáních a v různých podobách. Právě Zápisky odstřelovače však pravděpodobně vyšly v rozmezí 60. či 70. let.
Dále jsme dohledali ještě jednu knihu, která je rovněž autobiografií ruského odstřelovače ve 2. světové válce:
• PILJUŠIN, Iosif Iosifovič. Rudý snajpr na východní frontě: paměti Josifa Piljušina. Překlad Lubomír Sedlák. První vydání. Praha: Grada Publishing, 2016. 256 stran, 8 nečíslovaných stran obrazových příloh. ISBN 978-80-247-5658-5.
Níže uvádíme citace méně relevantních knih, které však také pojednávají o snajperech ve 2. světové válce.
• GILBERT, Adrian et al. Odstřelovači II. světové války: strhující příběhy z let 1939-1945. Překlad Jan Krist. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2015. 204 stran, xxiv stran obrazových příloh. Arma & musae; svazek 18.ISBN 978-80-204-3489-0.
- „Práce zachycuje život deseti odstřelovačů z různých zemí (např. Fin Simo Häyha, sovětská odstřelovačka Ljudmila Pavličenková, příslušník americké armády Bert Kemp, Japonec Taki Nakamura nebo jeden z nejúspěšnějších odstřelovačů německé armády Sepp Allerberger) bojujících na různých frontách druhé světové války (východní i západní fronta, Finsko, severní Afrika, Itálie nebo Pacifik). Zároveň se můžeme seznámit s jejich výzbrojí, taktikou nebo dalším životem po skončení války.“
• GILBERT, Adrian. Sniper-odstřelovač: [svět střelby ze zálohy, zbraně, technika, zkušenosti]. Překlad René J. Tesař. 1. vyd., dot. Praha: Železný, 2001. 252 s., fot. na příl. ISBN 80-240-1563-3.
-„Pohled vojenského historika do života armádních střelců - specialistů na střelbu na velkou vzdálenost. Odstřelovači procházejí speciálním výcvikem, jsou vyzbrojeni vysoce kvalitními, přesnými puškami a patří k elitě armády. Kniha popisuje uplatnění střelců v polních operacích, sleduje historii střelby ze zálohy od americké občanské války až po současné vojenské a politické konflikty přes celé 20. století. Pozornost je věnovaná i technickým parametrům odstřelovačských pušek a střelivu.“
Přikládáme knihu o údajně nejlepším odstřelovači 2. světové války, který byl však finské národnosti.
• SARJANEN, Petri. Bílá smrt: příběh legendárního odstřelovače Zimní války Sima Häyhäho. Překlad Vladimír Piskoř. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2015. 135 stran, 16 nečíslovaných stran obrazových příloh. Arma & musae; svazek 17. ISBN 978-80-204-3558-3.
-„Životní příběh legendárního finského odstřelovače Sima Häyhäho, nenápadného, drobného chlapíka, který za Zimní války se Sovětským svazem výrazně zasáhl do těžkých bojů o řeku Kollaa. Jeho přesný, takřka neomylný střelecký um budil v řadách nepřítele oprávněnou hrůzu a vysloužil mu přezdívku Bílá smrt. Svými více než 500 prokázanými zásahy se zařadil mezi nejúspěšnější odstřelovače všech dob. Kniha se také dílem zabývá osudy dalších pozoruhodných postav, majících významný podíl na tom, že se v klimaticky náročných bojových podmínkách podařilo s vynaložením nadlidského úsilí zastavit postup agresora, a zachovat tak nezávislost Finska. V závěru se autor zamýšlí nad historickou i současnou úlohou odstřelovačů a jejich postavením v očích veřejnosti.“
Pevně doufáme, že si z výše uvedených knih vyberete tu pravou.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.04.2016 15:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu