Prosím o dohledání autora básně o huse.
Text dotazu
Dobrý den,
prosím o pomoc s dohledáním autora tohoto úryvku básně.
Povídala husa huse
že pojede v autobuse
"vlakem mne to nebavi
chci si zajet do Prahy"
Co tam mate pani teta?
Vzdyt je to az na kraj sveta!
Co tam chcete delati?
A kdo za vas zaplati?
"Kdo by platil? Nemam prachy?
A ta cesta? Zadne strachy.
Nebojim se, ne ne ne
Nejsem house zelene.
Autobus uz troubi za vsi
"Uz je tady" krici vrabci
Husa cape,jaky zel
autobus ji odfrcel
Az ji zobak zrudnul zlosti
"nevazi si vzacnych hosti"
Skrcila se u struhy
Musi cekat na druhy'
Báseň má pokračování. Domnívám se, že by autorem mohl být Bohumil Říha, ale nemám to jak ověřit. Také neznám přesné znění básně. Našla jsem několik různých variant bez uvedení autora.
Děkuji předem za pomoc v hledání.
Anet
Odpověď
Dobrý den,
básnička se jmenuje Do Prahy, původním autorem je Josef Spilka, někdy otištěno bez uvedení autora nebo s textem trošku pozměněným. Drželi bychom se nejspíš níže uvedeného.
Do Prahy.
/Napsal Josef Spilka/
Povídala husa huse,
že pojede v autobuse:
»Vlak je dneska předrahý'
Chci si zajet do Prahy «
— Co tam máte, paní teta?
Vždyť je to až na kraj světa'
Co tam chcete dělati?
a kdo za vás zaplatí? —*
>Kdo by platil? Nemám prachy?
A ta cesta? 2ádné strachy'
Nebojím se, ne, ne, ne!
Nejsem house zelené!
Je mi k tanci, je mi k zpěvu!
Vždyť  tam jedu na návštěvu'
Mám tam hezkou kmotřičku.
má barevnou sukničku!
Je to velká parádnice.
Celý den je na rybníce'
Rejdí tam jak splašená
krásná kmotra kačena!*
~ Že ji zdravím! — kmotra vece
— Podejte mi křídlo přece.
ať vás ještě obejmu.
Otočte se po hejnul —
Autobus už troubí za vsí.
>Už je tady! křičí vrabci
Husa cape — jaký žel!
Autobus jí odfrčel.
>I aby tě kopl pudl!
Až jí zobák zlostí zrudl
Skrčila se u struhv.
»Musím čekat na druhý.*-
Zdroj: Lidové noviny. Brno: Vydavatelské družstvo Lidové strany v Brně, 19.4.1931, 39(198, ranní vydání), s. 9. ISSN 1802-6265. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:f47c8fb9-c141-4994-9307-77aa492f6c5a
Dále text ze sbírky poezie:
Do Prahy.
Povídala husa huse,
Že pojede v autobuse: "Už se těším, holahý!
Chci si zajet do Prahy!"
...
... house zelené!
Je mi k tanci, je mi k zpěvu,
Vždyť tam jedu na návštěvu!
Mám tam hezkou kmotřičku,
Má barevnou sukničku.
Je to velká parádnice,
Celý den je na rybníce,
Rejdí tam jak splašená
Krásná kmotra kačena."
-- Že ji zdravím! -- kmotra vece.
--Podejte mi křídlo přece,
Ať vás ještě obejmu.
Otočte se po hejnu! --
Autobus už troubí...
... odfrčel.
Až jí zobák...
... na druhý."
Zdroj: SPILKA, Josef. Jarní ratolesti. V Praze: Státní nakladatelství, 1946, s. 30-31. 2. vyd. Obrázky Josef Lada. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:4c222878-84f5-4d00-8269-dd1b36ec5a96
1. vydání  v roce 1940 (?).
Taky tato varianta:
Jiří Havel
Každý má něco
Povídala husa huse:
„Život je už takový.
To víš, lidi mají prachy
a my peří prachový...“
Zdroj: Mateřídouška: časopis pro malé čtenáře. Praha: Mladá fronta, 10.02.1994, 50(6), s. 5. ISSN 0025-5440. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:311f90e0-f55f-11e7-b30f-5ef3fc9ae867
Básnička byla také zhudebněna, viz např. odkazy:
https://www.youtube.com/watch?v=9vdpi29NCvo
https://jitro.cz/noty-a-skladby/noty-a-skladby-svetlusky/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
19.01.2024 08:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu