Prosím co znamená rčení "Když se na krku houpe tesák"
Text dotazu
Prosím můžete mi odpovědět, pokud znáte odpověď, platí se za odpověď, znamená to rčení problémy nebo smrt?
Odpověď
Dobrý den,
žádné takové rčení se mi nepodařilo dohledat. Osobně si myslím, že to znamená, že někdo měl na krku pověšený nůž (např. Mauglí nosil nůž (tesák) zavěšený na krku), nebo dotyčný mohl nosit na krku tesák (zub) nějakého zvířete jako amulet. Nemyslím si, že to nutně znamená nějakou metaforu.
Pokud byste se chtěla zeptat odborníků na český jazyk, můžete kontaktovat poradnu Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html
Použité zdroje
ZAORÁLEK, Jaroslav. Lidová rčení. 3. vyd. (reprint 1. vyd. z r. 1947). Praha: Aurora, 1996. 741 s. ISBN 80-85974-10-X.
OUŘEDNÍK, Patrik. Aniž jest co nového pod sluncem: slova, rčení a úsloví biblického původu. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1994. 261 s. ISBN 80-204-0469-4.
KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká?. Díl 1. 1. vyd. Olomouc: Alda, 1994. 88 s. ISBN 80-85600-31-5.
KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká?. Díl 2. 1. vyd. Olomouc: Alda, 1996. 121 s. ISBN 80-8600-30-7.
SUK, Jaroslav. Několik slangových slovníků: Současný český kriminální slang: Slang chartistů: Slang profesionálních řidičů: Slang teplárenských zaměstnanců: Vojenský slang. Praha: Inverze, 1993. 137 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
21.12.2021 22:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu