Prosba o rozluštění šifry
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych pomoct rozluštit šifru vš, kterou se v 90. letech podepisoval autor, jenž psal o brněnském divadle do Zemských novin. Hledala jsem v různých databázích, ale autor je všude uváděn jen šifrou.
Děkuji mnohokrát za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Požádal jsem o pomoc kolegyni, které se specializuje na bibliografie, a zde jsou její zjištění:
Zemské noviny jsou výběrově analyticky zpracované v IDU (Institut umění - Divadelní ústav) a ČLB (Česká literární bibliografie) i ANL (od roku 1994). Šifra (vš) se vyskytuje v excerpovaných článcích hlavně v roce 1994-1996, tematicky se jedná hlavně o recenze, články, zprávy na různá divadelní, hudební představení, nekrology apod., geograficky se zaměřuje především na Čechy a Prahu, z Moravy a Brna ojediněle (<https://www.knihovny.cz/short/1eac5c0f1>; na IDU záznamy včetně anotace), šifra (vš) bohužel v databázích nebyla ztotožněna. Pouze na idu.cz je šifra uvedena u jména Jaroslav Someš (1941-), mohlo by se jednat o šifru složenou z posledních písmen křestního jména a příjmení, ale není jasné, že by ji používal právě v Zemských novinách (https://biblio.idu.cz/records/e71264fa-9db9-4ec3-a7c0-a061bb401e68), do Zemských novin však aktivně přispíval (ve stejném období), tudíž není vyloučeno (ale ani potvrzeno), že by se mohlo jednat právě o něj.
Someš, Jaroslav, 1941-
Narozen 21. 6. 1941 v Praze. Herec, dramaturg a režisér, též divadelní historik, recenzent a publicista.
Someš, Jaroslav, 1941-
Viz: jar, 1941-
Viz: js, 1941-
Viz: -JS, 1941-
Viz: vš, 1941-
Závěr: pokud se v periodiku nevyskytuje poznámka, která by objasnila šifru, nejvhodnějším dalším krokem je projít redakční zápisníky, redakční účetní materiály nebo korespondence mezi redaktory a přispěvateli. Předchází tomu však krok zjištění místa uložení archivu redakce/vydavatele (otázkou je, zda byly archiválie předány do státního archivu, např. Archiv města Prahy, Národní archiv, nebo zda se nachází (za podmínky, že stále existují) u bývalého vlastníka, redaktora apod.) . Vydavatel ZN 1. ZEMSKÁ, a. s. v likvidaci, zánik společnosti k roku 2009.
Z metodologického hlediska bych pro dešifrování šifer doporučila metodiku: Řehák, Daniel. Metodika zjišťování autorů u šifer a pseudonymů v periodickém tisku. 2015 [cit. 26.9.2022]. Dostupné z: https://invenio.nusl.cz/record/201288/files/content.csg.pdf/.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Brno-město
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
23.09.2022 16:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu