Prosba o nalezení koledy
Text dotazu
Dobrý den, prosím o pomoc při nalezení textu vánoční koledy, část textu je "rozmilé Vánoce, překrásný
čase, do mysli, do srdce vracíš se zase, země se jinačí, nebe se mění, každý je dítětem, třeba jen v snění".
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den, odpovídáme na Váš dotaz, který jste nám poslali prostřednictvím služby PSK:
Koledu se nám podařilo najít ( a to i s notovým zápisem) v hudební výchově z r. 1948, viz níže:
Vánoce (Adolf Heyduk, Jos. B. Foester)
Ó, milé vánoce, posvátný čase!
do mysli, do srdce, vracíš se zase;
Nebe se jinačí, země se mění,
každý je dítětem, třeba jen v snění…
Zdroj: VOSYKA, Václav. Smetanův odkaz: hudební výchova : učebnice zpěvu pro střední školy, Díl II. Praha: Česká grafická Unie, 1948, s. 64. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:75f1c770-516f-11e9-ba39-005056825209
Úryvky jsme našli, viz níže:
Ó, milé vánoce, posvátný čase! - do
mysli, do srdce vracíš se zase; - nebe
se jinačí, země se mění, — každý je
dítětem, třeba jen v snění. - Jak z jara
na luhu žlutavé kvítí, - tak v klenbě
nebeské hvězdy se nítí, - rdějí, se chvějí
se zázračnou mocí - i s vůdcem měsíčkem ve Svaté noci.
Zdroj: Světozor: světová kronika současná slovem i obrazem : časopis pro zábavu i poučení. Praha: J. Otto, 12.02.1909, 9(17), s. [408]. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:379b1af0-cec1-11e5-9c26-5ef3fc9bb22f
Zmínka o koledě ve vzpomínkách:
„Byl tady Ježíšek." Vestoje se zapělo Narodil se Kristus Pán a pak další koledy. Každé dítě mělo svou oblíbenou, já milovala „Rozmilé Vánoce, překrásný čase, do mysli, do srdce vracíš se zase, země se jinačí, nebe se mění..."
Zdroj: KOURA, Petr a Pavlína KOUROVÁ. České Vánoce: od vzniku republiky do sametové revoluce. Praha: Máj, 2010, s. 250. ISBN 978-80-7363-252-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:a2086370-5cba-11e6-9dd6-5ef3fc9ae867
Níže uvedený text sice začíná slovy ‚Rozmilé Vánoce‘…, k původnímu textu koledy ale nejspíš nepatří.
Rozmilé vánoce, vděčím vám hluboce,
jak jde rok po roce. že se k nám vrátíte,
něhu a vzpomínky na lásku maminky  kouzlem svým nosíte.
Zdroj: Venkov: orgán České strany agrární. Praha: Tiskařské a vydavatelské družstvo rolnické, 10.01.1931, 26(9), s. 7. ISSN 1805-0905. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:a3ed2850-1c9a-11e8-8485-5ef3fc9ae867
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2023 00:07
Jiřina Stromecká píše:
Pátek 15.12.2023 22:36
Moje maminka,které bude 92 roků ,nám ji zpívá každé Vánoce.Jenom neví ,kde se ji naučila.Známe a zpíváme ji celá rodina.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu