Prosba - Havel
Text dotazu
Dobrý den,
potřeboval bych zjistit data všech návštěv Václava Havla ve Znojmě i znojemském regionu. Poradíte mi, abych nemusel v knihovně pracně procházet všechen regionální tisk, ale už hledal cíleně dle dat, co bylo o příslušném výjezdu pana prezidenta na Znojemsko napsáno? Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
obáváme se, že neexistuje žádný ucelený seznam návštěv Václava Havla ve Znojemském okrese, alespoň nám se ho bohužel nepodařilo najít.
Každopádně abyste nemusel procházet regionální tisk den za dnem, doporučujeme Vám navštívit Městskou knihovnu ve Znojmě, v jejíž studovně si můžete zapůjčit dokumenty z fondu regionální literatury (http://www.knihovnazn.cz/sluzby/studovna.html). Jako částečnou pomoc můžete využít online katalog knihovny (http://baze.knihovnazn.cz/katalog/), kde lze vyhledávat  v regionálním fondu či v článcích v periodikách. Na základě vyhledaných záznamů si poté lze vypůjčit pouze ty časopisy/knihy, které jste našel prostřednictvím online katalogu. V neposlední řadě Vám doporučujeme konzultovat téma a dohledání dokumentů s pracovníky znojemské knihovny, kteří nejlépe vědí, jak pracovat s fondem jejich regionální literatury. Případně můžete využít také služeb Moravské zemské knihovny  (www.mzk.cz), která plní funkce krajské knihovny pro Jihomoravský kraj.
Pro vyhledávání článků z tisku můžete využít také volně dostupnou bázi ANL (http://aleph.nkp.cz/F), kde naleznete záznamy vybraných článků z českých periodik od r. 1991. Starší článková bibliografie je dostupná v klasické tištěné podobě: Články v českých časopisech 1953 - 1990, z nichž velká část je opatřena rejstříky - tedy není nutné procházet jednotlivé záznamy.
Další informace o regionálních článkových bázích naleznete na adrese http://www.nkp.cz/sluzby/clanky-bib-regionalni#online
Pokud byste neuspěl při konzultaci s pracovníky knihovny ve Znojmě, můžete kontaktovat Knihovnu Václava Havla, zda v jejích sbírkách jsou také články, které by se vztahovaly k Vašemu hledanému tématu. Knihovna Václava Havla ve svém archivu postupně shromažďuje, digitalizuje a zpřístupňuje písemnosti, fotografie, zvukové nahrávky a další materiály, které se váží k osobě Václava Havla. Více informací na adrese http://www.vaclavhavel-library.org/, http://archive.vaclavhavel-library.org/kvh_search/?language=cs.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2013 11:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu