Prometheus z Trevíru
Text dotazu
Kdo to byl Prometeus z Trevíru
Odpověď
Dobrý den,
jako Prometheus z Trevíru byl označen německý filozof Karl Marx (5.5.1818 Trevír - 14.3.1883 Londýn).
V Marxově disertační práci se Prométheus objevuje v roli hlavního hrdiny. Marx zde vychází z Aischylova zpracování mýtu o Prométheovi, který se bouří proti konceptu synovské poslušnosti vůči bohu.
Když byly na žádost ruského cara Nikolaje I. zrušeny Marxovy Rheinische Zeitung, objevila se  v berlínském tisku roku 1899 karikatura, kde byl zobrazen jako přikovaný Prométheus, kterému klove játra pruský orel.
Ve svém stěžejním díle Kapitál používá Marx metaforu Prométhea přikovaného ke skále k ilustraci situace proletariátu, spoutaného vykořisťovatelskými vztahy ke kapitálu.
Toto a další zamyšlení nad vztahem Karla Marxe k postavě Prométhea a o prométheovském komplexu se můžete dočíst v eseji Hynka Tippelta Prométheus z Trevíru (2005): dostupné na www: http://tippelt.wordpress.com/category/eseje-a-clanky/prometheus-z-treviru/
V roce 1968 publikoval německý autor Günter Radczun knihu pro mládež pod názvem „Prometheus aus Trier“ (česky jako Prométheus z Trevíru. Praha : Mladá fronta, 1972).
O životě a díle Karla Marxe se můžete dočíst v encyklopediích, dějinách filozofie a biografických publikacích (informaci o nich najdete v katalogu kterékoliv knihovny, např. na stránkách Národní knihovny www.nkp.cz nebo portálu Jednotné informační brány www.jib.cz)
Jedná se např. o publikace:
STÖRIG, Hans Joachim. Malé dějiny filozofie. Praha : Zvon, 1991, s. 356-362.
ISBN 80-7113-041-9.
Tvůrci světových dějin : od Francouzské revoluce po začátek 20. století : od r. 1789 do r. 1914. Bratislava : Mladé letá, 2003, s. 142-147.
Universum : všeobecná encyklopedie.5.sv. 1.vyd. Praha : Odeon, 2000. s. 682-683. ISBN 80-207-1067-1 (sv. 3 : váz.)
Nebo na internetu:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Karl_Marx
http://www.euroekonom.cz/osobnosti-clanky.php?type=jz-marx
http://zivotopisyonline.cz/karel-marx-551818-1431883-filozof-delnicke-tridy/
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
05.03.2010 14:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu