-
To se mi líbí
-
Doporučit
Je možné dohledat, např. v archivních fotografiích, přehledech cena, hist. monografiích apod., jakou hmotnost měly sušenky Koka, Esíčka od Opavia /Mondelez v ČSSR a jak se jejich hmotnost zmenšovala na současných 180-220g? Našel jsem staré fotografie, ale vždy jen čelní strany bez hmotnosti. Děkuji.
Dobrý den,
z reklamních fotografií a plakátů na jmenované sušenky, které jsou dostupné v některých periodikách (z 20. století), většinou není zřejmá gramáž balíčku sušenek. Informace o gramáži jsme ale nalezli v publikaci „Záruční lhůty potravinářských výrobků“ z roku 1984: „KOKA sušenky“ mají uvedenou gramáž 300 g; „Esíčka“ ve stejné publikaci jsou vedena s gramáží 200 g a 300 g (výrobce nebyl uveden v ani jednom případě, ale předpokládáme, že se jedná o výrobky závodu DELI, tj. o výrobce, který je spolu s dalšími závody v linii výrobce, kterého sledujeme).
Poměrně praktickou „pomůcku“ jsme našli ve Večerníku Praha z 2. 6. 1997, a to otištěný leták obchodu Norma, v němž jsou inzerovány sušenky KOKA – s gramáží 300 g.
Pro podrobnější vhled do výroby sušenek na našem území, resp. do historie výrobce „Opavia“, doporučujeme bakalářskou práci Sabiny Kristenové „Historie výroby českého trvanlivého pečiva od Fidora k Opavii“ z roku 2015, můžete též vyzkoušet fond Zemského archivu v Opavě: např. fond ZA Opava, Čokoládovny o.p. Praha, archiv PTP n.p. Jak lze ale zjistit při vyhledávání v Digitálním archivu ZA v Opavě (viz https://digi.archives.cz/da/index4Clear.jsp), ve fondech se soustřeďují zejm. technické dokumentace, účetní přehledy, smlouvy; bude patrně obtížné nalézt informace přímo k původní gramáži výrobků a další potravinářské údaje.
Část historie výrobce „Opavia“ je k vidění též na webu https://www.opavia.info/#history1, ovšem jedná se o výběrové historické údaje a hledané sušenky se na vyvěšených historických fotografií nenacházejí.
Ucelený přehled o vývoji gramáže sušenek by snad bylo možné získat přímo od výrobce. Doporučujeme jej kontaktovat a vysvětlit, k jakému účelu informace potřebujete. Třeba by disponovali též archivními obrázky obalů výrobků z různých let. Kontaktní formulář výrobce: https://contactus.mdlzapps.com/form?siteId=5JmPxMhWcamXOT%20%20%20%20%2fs6KG2ilJBiaF1HrlQ36KytaoWfj4%3d.
-KRISTENOVÁ, Sabina. Historie výroby českého trvanlivého pečiva od Fidora k Opavii. Pardubice, 2015. Bakalářská práce. Univerzita Pardubice. Filozofická fakulta. Dostupná skrze: https://theses.cz/id/hz7rpk/?lang=cs;zoomy_is=1
-Naše rodina: zábavný týdeník Československé strany lidové. Praha: Lidová demokracie, 1976(11), s. [26]. ISSN 0323-2743.
-Průboj: krajský týdeník KSČ Ústeckého kraje. Ústí nad Labem: KV KSČ Ústí nad Labem, 09.10.1974, 26(239), s. 1. ISSN 1804-5782.
-Večerník - Praha: list všech Pražanů. Praha: Pragoprint, 1997(105), s. 6. ISSN 1210-1117.
-Zemský archiv v Opavě: https://www.archives.cz/web/
-ŽÁČEK, Zdeněk, František ZVOLSKÝ a Miroslav VAKOČ. Záruční lhůty potravinářských výrobků. Praha: Merkur, 1984, s. 97, 98.
-https://www.opavia.info/
-https://www.mondelezinternational.com/
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
17.04.2023 08:00