projev otce nevěsty na svatební hostině
Text dotazu
Radu nebo ukázku projevu podle kterého by se dala napsat vlastní verze svatebního projevu otce nevěsty při hostině.
Odpověď
Dobrý den, bývá pravidlem, že na svatbě je více projevů, pořadí by měl určit ten, kdo se stará o organizaci a průběh celé slavnosti. Obvykle zahajuje hostinu slavnostním přípitkem nevěstin otec, po něm promluví otec ženichův a jako poslední ženich, který poděkuje rodičům atd. jménem svým i své ženy. Projevy by především měly vycházet z konkrétního rodinného prostředí a povahy zúčastněných. Neměly by působit formálním dojmem, cit by neměl sklouznout do sentimentality a vtip a humor jsou žádoucí, délka přiměřená - ne víc než 15 min.
V obsahu projevu nevěstina otce se v podstatě shodují dvě následující citace:
Bognerová-Baderová, I.: ABC svatby. Praha: Ivo Železný, 1995, s. 80-81): "Milá nevěsto! Milý ženichu! vážení svatební hosté! Přísloví říká: čím
srdce plné, tím ústa přetékají. Jsem na vás pyšný a jsem šťastný, že jsem dceru neztratil, nýbrž našel syna. Ať váš manželský život probíhá tak harmonicky, jako dnes touto slavností začal. Pozvedám sklenku a připíjím našemu svatebnímu páru."
Ashová, C.: Naše svatba : kalendář svatebních příprav a pamětní album. Praha : Euromedia Group a.s. ; Knižní klub, 2002, kap. Proslovy a přípitky:
"Otec nevěsty připíjí nevěstě a ženichovi : Všechny přítomné na svatbě přivítá, mluví o tom, jak ho těší, že ženich bude jeho zetěm a poblahopřeje novomanželům. Pak navrhne, aby se nevěstě a ženichovi připilo."
Několik druhů přípitků (stručných) je v další publikaci: Sluková, A.: Svatba : průvodce pro začátečníky i pokročilé. Praha : Grada Publishing, 2001, s. 89.
Jen pro zajímavost (a případnou historizující inspiraci) uvádím ještě příručku Fr. J. Vaváka, která ve své době vyšla v několika vydáních:
Vavák, František Jan, 1741-1816
Smlouvy a chvalitebné řeči svatební pro družbu a svatebčany : jakož i četná připíjení "o věnec" pannám a družičkám a jejich odpovědi mládencům : k čemuž jsou připojeny četné staročeské svatební písně / složil v r. 1765 Jan
František Vavák. -- 16. vyd.. -- V Jindřichově Hradci : A. Landfras syn, 1900. -- 91 s.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.02.2008 13:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu