Projektové financování
Text dotazu
Prosím, zde Vaše knihovna nedisponuje touto
odbornou publikací.
Jedná se o projektové financování velkých investičních projektů, odlišné
např. od financování pomocí dlouhodobého investičního úvěru. Příprava
projektového financování je velmi náročná a právě banka nám doporučila tuto
publikaci nastudovat, ale nemůžeme ji sehnat.
Odpověď
Posílám vám seznam vybrané literatury, časopiseckých článků a internetových
odkazů, ze kterých je možné čerpat informace k projektovému finacování.
Principy projektového financování v různých oblastech jsou zpravidla
popsány na webových stránkách bank nebo finančních či poradenských
společností, které se tímto zabývají.
Projektové financování je financování samostatného, za účelem realizace
projektu založeného subjektu (SPV - Special Purpose Vehicle). U takovéto
účelově založené společnosti poskytovatel úvěru důvěřuje cash flow a
příjmům tohoto subjektu jako zdrojům, ze kterých bude splácen úvěr, a
aktivům daného subjektu jako zajištění úvěru.
Literatura:
Černohlávková, Eva - Machková, Hana - Sato, Alexej:  Mezinárodní obchodní
operace. Praha, Grada 2003.
Jílek, Josef: Finanční rizika. Praha, Grada 2000.
Valach, Josef: Investiční rozhodování a dlouhodobé financování. Praha,
Ekopress 2001.
Freiberg, F.: Finanční controlling. Management Press 1996.
Freiberg, F.: Cash flow. Management Press 1997.
Dvořák, P.: Komerční bankovnictví pro bankéře a klienty. Praha, Linde 2001.
Brealey, R.A. - Myers, S.C.: Principles of Corporate Finance, Boston 2006.
Gatti, S.: Project finance in theory and practice. Elsevier 2008.
Články:
Pohanka, Jiří: Projektové financování, nástroj k financování rozsáhlých
investic. Bankovnictví, 2003, č. 1
Pohanka, J.: Rizika v projektovém financování. Bankovnictví, 2003, č.2
Internetové zdroje:
http://www.mesec.cz/clanky/projektove-financovani-aneb-proc-bankeri-placou/
http://www.csob.cz/bankcz/cz/Firmy/Korporace-Instituce/Sluzby-a-produkty/Projektove-financovani/default.htm
http://www.fce.vutbr.cz/veda/dk2003texty/pdf/5-1/np/mockova.pdf
http://www.vokac.cz/projekty-projektyteorie.html
http://www.ceb.cz/content/view/85/32/
http://www.seminarky.cz/Posouzeni-moznosti-projektoveho-financovani-648
http://bankovnictvi.ihned.cz/c4-10004490-12811170-900000_d-financni-instrumenty-v-projektovem-financovani
www.businessinfo.cz
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
15.01.2009 08:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu