Program tzv. státního blahobytu, Švédsko
Text dotazu
Švédsko zavedlo roku 1936 na řešení velké hospodářské krize program tzv. státního blahobytu. Chtěl bych se prosím zeptat, co tento program znamenal, jaká opatření zahrnoval atd. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobry den,
tzv. programem blahobytu se mysli zacatek budovani socialniho statu ve Svedsku, tedy toho, cemu se dnes take rika "svedsky model". Budovani socialniho statu zacalo nastupem socialni demokracie (zal. 1889) do cela svedske politiky v r. 1932, kdy strana ziskala v parlamentu vetsinu.
Cilem socialniho statu byl boj proti nezamestnanosti a socialni podpora všech obyvatel zeme bez ohledu na postaveni. Tricata leta se nesla ve znameni reforem a socialnich zmen, v nichz hralo dulezitou ulohu i silne odborove hnuti. Napr. v r. 1937 zavedl parlament starobni duchod, v r. 1938 byla podepsana smlouva mezi odborovymi organizacemi a zastupci zamestnavatelu, jejiz cilem bylo zabezpecit stabilitu a predejit konfliktum na pracovnim trhu. Bylo take zavedeno zdravotni pojisteni, ochrana pred nezamestnanosti a dalsi socialni vyhody, ktere zlepsily situaci chudych vrstev - tedy vetsiny obyvatel Svedska. Naklady socialniho systemu se hradily z dani obyvatel.
Svedsko se tak - i diky dalsim faktorum jakou byla napr. neutralita behem 2. svetové valky - zmenilo v prubehu kratke doby 50-60 let z chudeho statu na prosperujici socialni stat.
Zdroj: ruzne webove stranky o Svedsku
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.02.2008 10:58
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu