procentní bod
Text dotazu
V ekonomické publicistice je často používán pojem \"procentní bod\", což se zřejmě liší od \"procenta\", ale zatím jsem se nedopátral nějakého stručného a laicky uchopitelného vysvětlení rozdílu mezi těmito dvěma pojmy. Můžete pomoci?
Odpověď
Posíláme vám výklad rozdílu pojmů procento a procentní bod podle volně přístupné encyklopedie Wikipedia.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Procento:
Neporozumění
Mnoha lidem činí použití procent problémy, ať už z jejich nepochopení, nebo kvůli zásadnějším nepochopením základů aritmetiky. Mezi nejčastější chyby patří mimo jiné:
Změny hodnot v procentech, procentní body Pokud se má vyjádřit změna nějakého údaje uvedeného v procentech, je třeba zřetelně rozlišit, jestli tuto změnu vyjadřujeme v procentech původní základní hodnoty, nebo v procentech procentní hodnoty. Např. pokud v situaci, kdy sazba úroků činí 20 %, někdo řekne, že "úroky vzrostou o deset procent", může to znamenat dvě odlišné věci:
Úroková sazba vzroste na 22 % - tzn. původních dvacet, plus deset procent z dvaceti.
Úroková sazba vzroste na 30 % - tzn. původních dvacet, plus deset, o které mají vzrůst.
Tyto významy jsou evidentně zcela jiné a je třeba je důsledně rozlišovat.
Správný je první význam, pokud se má vyjádřit druhý význam, používá se termín procentní bod, tzn. "úroky vzrostou o deset procentních bodů".
Bohužel se však poměrně často tento termín nevyužívá v situacích, ve kterých by měl (a chybně se u takových vět předpokládá druhý význam), což vede k některým matoucím (či spíše chybným) vyjádřením.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2008 08:01
Anonym píše:
Čtvrtek 02.02.2023 10:20
Procentní bod je blbost. Stačí odpovídat nebo informovat celou větou a hned je jasno i v procentech.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 02.02.2023 10:52
Dobrý den, problematice použití slovního spojení "procentní bod" se věnuje např. článek zde: https://zpravy.aktualne.cz/[…]/
Dále bychom si dovolili Vám namátkou doporučit literaturu, kde jsou rozdíly v použití termínů také vysvětleny:
*JANDA, Josef. Spořit nebo investovat?. Praha: Grada, 2011. 167 s. ISBN 978-80-247-3670-9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:51b7c80d-05d2-4bd8-b23c-1c5d72b7cde6
*SAMUELSON, Paul Anthony, NORDHAUS, William D. a GREGOR, Martin. Ekonomie: 18. vydání. Praha: NS Svoboda, 2007. 775 s.. ISBN 978-80-205-0590-3. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:a04cada0-e6bc-11e8-9445-5ef3fc9bb22f
*ŠOBA, Oldřich a ŠIRŮČEK, Martin. Finanční matematika v praxi. Praha: Grada Publishing, a.s., 2017. 330 s. ISBN 978-80-271-0250-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:95014b5b-0577-4c21-b890-5a4b866e9987
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu