Proč smrdí tichý větr víc než hlasitý?
Text dotazu
Možná že se to dceři jenom zdá, ale je přesvědčená, že zápach je intenzivnější, pokud je větr tichý. Děkuji za zodpovězení dotazu.
Odpověď
Dobrý den,
tak trošku podobnou tématiku, která vás zajímá, jsme již odpovídali, viz Archiv PSK, odkazy níže:
http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/vetry
http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/prdet-spisovne
Konečníkem odchází na 30 až 130 mililitrů plynu desetkrát až patnáctkrát denně…běžný dospělý člověk vypustí řitním otvorem přibližně půl litru až dva litry plynu denně.  Teplota vznikajících prdů odpovídá teplotě lidského těla (tedy přibližně 36,5° C). Z těla vyrážejí rychlostí asi tři metry za sekundu, tedy zhruba jedenáct km v hodině.
Prd průměrně obsahuje 59 % dusíku, 21 % vodíku, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metanu, 4 % kyslíku a necelé jedno % sirovodíku a dalších plynů. Pokud střevní plyn sestává převážně z oxidu uhličitého, nesmrdí…
Chcete-li zachovat dekorum, semkněte řiť a stáhněte se do ústraní, příp. vyzkoušejte kombinaci hlasitého a nepáchnoucího větru, poté tichého a smradlavého…jako poslední možnost je svádět své větry na někoho jiného, ideálním objektem je pes…
Čich je smysl, který podstatně určuje lidské vztahy. Čichové vjemy se totiž ukládají hluboko do mozku, do jeho cerebrální vrstvy, a jsou tak jednou z nejodolnějších paměťových stop. Snad proto se snažíme smrdutým prdům ve společnosti vyhýbat…; jsou ostatně méně přijatelné než prdění hlasité, které nepáchne.
O smradlavých prdech nás zasvěceně zpravuje autor Umění pšouku:
[Prd je] vždy provázen nepříjemným pachem, kterýžto tvoří jeho
podstatu a zarmucuje náš čich: v tomto právě jest viníkem. Jen co
se nechal slyšet, rozptyluje smrduté korpuskule, jež ruší poklid
našich tváří; jest dokonce i natolik zrádným, že nám zasazuje rány,
jichž nám předvídati neumožnil, a přepadá nás potichu a tajně; jsa
dosti často předstihován temným zvukem,…*
* Umění pšouku,  kdysi v Deníku génia zveřejnil Salvador Dalí (česky 1994).
Z historického pohledu se zdá, že dnešní člověk je k různým zápachům (nejenom prdění a pšoukání) méně tolerantní, než byly generace minulé…
Ve společnosti známých působí při hlasitém prdnutí směšněji ten, jehož prd je bez zápachu, než ten, jehož větry smrdí (u tichého prdu je tomu ovšem naopak: směšnější je smradlavý prd).
Čerpáno z: P.R.D. Velká kniha o prdu: základy flatulologie pro každého. Praha: Paseka, 2009. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:f431cd10-4085-11e4-8f33-5ef3fc9ae867
Další zdroje, ze kterých lze čerpat:
Dejte volnost svému pšouku. Týdeník Květy: Kwěty české = [Založeny roku 1834] : časopis pro celou rodinu. 2015, roč. 25, č. 48 (26. 11. 2015),  s. 27-29. ISSN 0862-898X. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:9740e330-6eef-11e6-a429-001018b5eb5c
DOLEŽAL, Antonín. Zakázaná slova, aneb, (Ne)pikantní jazykověda. Praha: Grada, 2004. Kap. Skatologie. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:4733b850-1fab-11e7-a38c-005056827e51
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.05.2017 20:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu