Proč se Soubornému katalogu ČR říká CASLIN?
Text dotazu
Dobrý den,
proč se Soubornému katalogu ČR říká CASLIN?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
Začátkem 90.let proniklo do knihovnické veřejnosti nové slovo resp. zkratka: CASLIN.
14.12.1992 schválila Mellonova nadace tříletý grant ve výši 1,1 milionu $ na realizaci projektu CASLIN, jehož záměrem bylo položit pevné základy celostátní (díky rozpadu Československa mezinárodní) knihovní sítě poskytující domácím i zahraničním uživatelům snadný, rychlý a bezbariérový přístup k informacím uloženým v knihovnách a informačních institucích.
Projekt CASLIN (Czech and Slovak Library Information Network) měl naplnit "Společný záměr" deklarovaný řediteli čtyř největších českých a slovenských knihoven:
Hlavní vytčené cíle byly:
orientace na služby veřejnosti
podstatné zlepšení přístupu k sekundárním dokumentům, které povede k podstatnému zvýšení využívání primárních dokumentů jak v jednotlivých knihovnách, tak přes meziknihovní výpůjční službu
posílení spolupráce/dělby práce v domácím i mezinárodním měřítku
výrazný nepřímý účinek na koordinaci akvizice i dalších činností (mikrofilmování, aj.).
V současnosti se tato databáze nazývá Souborný katalog České republiky (zkráceně SK ČR, báze SKC ) a je databází dokumentů uložených ve fondech českých knihoven a dalších informačních institucí vedených v Adresáři knihoven a informačních institucí v ČR. Databázi spravuje Oddělení souborných katalogů Národní knihovny České republiky a v elektronické podobě vzniká od roku 1995. V roce 2016 obsahovala údaje o více než 6,2 milionech děl. Z vyhledaných záznamů lze v mnoha případech přímo přejít do katalogu příslušné knihovny, zjistit aktuální dostupnost díla, získat informace o odebíraných ročnících periodika nebo přistoupit k plnému elektronickému textu díla.
zdroj a další informace:
https://www.caslin.cz/caslin/o-nas/caslin-1/o-projektu/prohlaseni-rady-caslin
https://www.caslin.cz/caslin/o-nas/caslin-1/o-projektu/projekt-caslin-dneshttps://www.caslin.cz/caslin/databaze-pro-vyhledavani/souborny-katalog-cr-baze-skc
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.09.2019 14:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu