proč se slaví začátek nového tisíciletí 1. ledna a narození Krista 24. prosince
Text dotazu
Dobrý den, jeden náš žák 3. třídy vznesl dotaz, proč se slaví začátek nového tisíciletí k 1. lednu, když se Kristus narodil 24. prosince a náš letopočet se počítá od narození Krista. Nedokáži uspokojivě odpovědět:))
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
odpověď na Váš zajímavý dotaz jsem hledala nejprve v různých encyklopediích. Optimální vysvětlení jsem našla ve francouzské encyklopedii Dictionaire culturel du christianisme, která byla přeložena do češtiny a vyšla pod názvem "Slovník křesťanské kultury" (Praha, Garamond 2002). 446 s.
Na s. 210-212 je heslo Liturgický (církevní) rok, kde je uvedena tato informace:
LITURGICKÝ resp. církevní rok se nekryje s OBČANSKÝM, rokem, ale začíná v západní liturgii první nedělí adventu, ve východní liturgii dnem prvního září. Má dvě hlavní části vánoční a velikonoční, z nichž každá má období přípravné, hlavní a vyznívající (mezidobí). V době po ukončení velikonoc, tj. 40. den po jejich ukončení, nastávají Svatodušní svátky, tzv. Letnice, které včetně svého mezidobí  trvají až do nového adventu.
Vánoční část má období ADVENT, tj. čtyřtýdenní očekávání narození Vykupitele. Začíná čtvrtou nedělí před Božím hodem vánočním a vrcholí Štědrým dnem.
VÁNOCE začínají půlnoční bohoslužbou a končí nedělí po svátku Tří králů.
Pak následuje doba označovaná jako liturgické MEZIDOBÍ, která trvá až do dne před POPELEČNÍ STŘEDOU, kdy začíná doba velikonoční.
Z uvedeného přehledu vyplývá, že narození Krista je mezníkem pro stanovení začátku letopočtu (2017), nikoli pro stanovení začátku jednotlivých roků.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
22.11.2017 09:55
Anonym píše:
Čtvrtek 08.09.2022 02:40
Kristus se nejspíš nenarodil 24. prosince. Den jeho narození není znám. Postupem času se jeho narození začalo oslavovat 25. prosince (nikoliv 24. prosince), přičemž toto datum je doloženo už ve 4. století. Skutečnost, že v českých zemích se Vánoce "slaví" 24. prosince večer, je dán tím, že o půlnoci z 24. na 25. prosince (tj. jakoby 24. prosince večer, ve skutečnosti však už 25. prosince) se slaví vigilie slavnosti Narození Páně. Slavení vigilií (tj. bohoslužeb slavených v předvečer příslušného svátku) souvisí s tím, že křesťané od židů převzali počítání liturgických dnů od soumraku předchozího dne do soumraku příslušného dne, dny se nepočítaly od půlnoci do půlnoci. V anglicky mluvících zemích se Vánoce "slaví" 25. prosince.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu