Proč se říká, že tisk je čtvrtá velmoc?
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych věděla, proč se říká, že tisk je čtvrtá velmoc ve státě, jaké jsou ty další moci(velmoci), kolik jich je a proč např. ve Francii se říká, že tisk je sedmá velmoc.
Odpověď
Spíše než 4 velmoc se tisku říká šestá nebo sedmá velmoc. Spojení vzniklo v 19. století, kdy se po napoleonských válkách postupně utvořilo šest světových velmocí: Rusko, Prusko (později Německo), Rakousko, Velká Británie a dále také Francie a USA. (podle: St. Kovářová, Proč se říká? 2., Olomouc 1996, s. 86-87).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.02.2008 10:08
MD píše:
Středa 23.03.2016 15:03
Termín čtvrtá velmoc (moc) se užívá proto, že v moderním demokratickém státě je moc rozdělena mezi 3 složky: zákonodárnou, výkonnou a soudní. Někdy bývají média označována jako "hlídací pes demokracie", tedy jakýsi kontrolor, který informuje občany o politickém a společenském dění.
PSK - admin píše:
Čtvrtek 14.04.2016 14:28
Dobrý den,
dohledali jsme dostupnou literaturu, ověřovali jsme Váš podnět v Národní digitální knihovně Kramerius i v článcích, ale termín čtvrtá velmoc Vám nejsme schopni potvrdit, neboť se ve studovaných dokumentech nevyskytoval. Služba PSK
kilbil píše:
Úterý 21.06.2016 15:23
%Ríká se pátá nebo sedmá velmoc, u 4 se mluví o čtvrtém stavu.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu