Proč se říká "ty grázle" - kdo byl Grasel vlastně zač?
Text dotazu
Dobrý den, zajímám se o postavu J.Grasela. Zajímalo by mě, co to bylo vlastně za člověka? Byl jeho charakter výslednicí rodinného zázemí a tehdejších společenských hranic? Měl šanci na "slušný" život? Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobry den,
postava Jana Jiriho Grasela je realna. Narodil se v roce 1790 v Novych Syrovicich (okres Trebic). Jeho otec byl pohodny a zivil se i kradezemi a loupezemi, byl casto ve vezeni a jeho syn byl vernou jeho kopii. (Otec ho k takovemu zivotu od utleho detstvi zcela vedome vedl.) Sve ciny pachal J.J.Grasel v jiznich Cechach a na jizni Morave, ale taky v Rakousku. V roce 1815 byl zatcen a ve Vidni popraven spolu se dvema svymi kumpany 31.1.1818.
Prestoze byl lupic a vrah, byly mu nepravem prisouzeny vlastnosti lidoveho zbojnika.
Grazl jeden! = ulicnik, darebak, lump
Zdroj: KOVAROVA, Stanislava Proc se rika? Olmouc: Alda, 1994.
O legendarni postave loupeznika Grasela, ktery podle ustniho podani bohatym bral a chudym daval, je napsana vetsi cast literatury v nemcine, nektera dila byla prelozena do cestiny, napr.:
POLAK, Karel Loupeznik naseho kraje Jan Jiri Grasel. Jihlava: Klub ceskych turistu Cerinek, 2002.
Obsahlejsi publikaci je nemecka kniha:
BLETSCHACHER, Richard Der Grasel: Chronik eines Rauberlebens. Wien: Deuticke, 1995.
Na ukazku posilam i clanky, kterych bylo o lupici napsano velke mnozstvi:
JANOUSKOVA, Martina. Cesky Robin Hood, nebo zatracenec? Ceskobudejovicke listy, Roc. 5, c. 201 (19960828), s. 6
RIEDL, Jaroslav. Lupic, který se stal legendou. Ceskobudejovicke listy, pril. Nedelni kanape, Roc. 12, c. 33 (20030208)
SCHINDLEROVA, Margot. Mluvim plynule jak necky, tak i cesky . (Johann Georg Grasel a lidove vypraveni oloupeznicich. Cesky lid, Roc. 80, c. 2 (1993), s. 103-108.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.10.2007 11:12
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu