-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, zajímalo by mě, proč se říká o někom, kdo blokuje zdroje, že je žába na prameni. Předpokládám nějaký jinotaj, třeba jako pohádka o Karkulce je vlastně zastřené lidožroutství a lidožrout byl zaměněn za vlka, aby to bylo pro pozdější dobu přijatelnější. Jak je to ale s žábou a pramenem? Děkuji
Dobrý den,
dle slovníkové definice je žába na prameni „skrytá příčina působící, že se něco dlouhodobě nedaří, skrytý, trvale působící škůdce v něj. prostředí mařící (vědomě i nevědomě) výsledky práce ostatních“ (Čermák a kol. 1988, s. 405).
Zde výklad končí. Z hlediska studia folkloru a starších lidových pramenů na Vaši otázku nelze s jistotou odpovědět. Motiv žáby na prameni se nachází v Erbenově sbírce pohádek, konkrétně v pohádce Tři zlaté vlasy děda Vševěda. Jiné prameny jej neuvádějí. Může se proto jednat pouze o autorovu invenci.
Žáby, obojživelníci a další zvířata byla nicméně v lidovém podání považována za nečistá až jedovatá. Obvykle se zdržují v okolí vodních zdrojů, kde žijí a dále se množí. Ono blokování pramene tak nemusí být doslovné ve smyslu fyzické překážky. Znečištěnou či otrávenou vodu není možné pít či užívat k dalším účelům. Z běžně dostupných zdrojů však tuto hypotézu není možné ověřit.
ČELAKOVSKÝ, František Ladislav. Mudrosloví národu slovanského ve příslovích: připojena jest sbírka prostonárodních českých pořekadel. Vydání 3. V Praze: Vyšehrad, 1949, 922 s.
ČERMÁK, F. a kol.: Slovník české frazeologie a idiomatiky. 2. Výrazy neslovesné. Academia, Praha 1988.
ERBEN, Karel Jaromír a Václav TILLE. České pohádky / K. J. Erben. Praha: Jan Leichter, 1914, 128 s.
FLAJŠHANS, Václav. Česká přísloví: sbírka přísloví, průpovědí a pořekadel lidu českého v Čechách, na Moravě a v Slezsku. Díl 1, Přísloví staročeská. 2. polovice. O-Ž. V Praze: Šimáček, 1913, 896 sloupců.
UČÍK, Bedřich, Václav KABÁT a Jindřich POKORNÝ. Zakopaný pes aneb o tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a příslov. 3. dopl. vyd. Praha: Albatros, 2001, 245 s. ISBN 80-00-00978-1.
KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká: 222x. Olomouc: Alda, 2000, 271 s. ISBN 80-85600-81-1.
ZÍBRT, Čeněk, Jan PARGAČ a Aleš NAJBRT. Seznam pověr a zvyklostí pohanských z VIII. věku = Indiculus superstitionum et paganiarum. 2. vyd. Praha: Academia, 1995, 176 s. ISBN 80-200-0511-0.
Antropologie, etnografie
--
Knihovna Filozofické fakulty UK
07.03.2023 18:42