Proč se říká má hlavu jako putimák?
Text dotazu
Slyšela jsem to o dovolené u Písku, ale nikdo mi to nevyložil.
Odpověď
Dobrý den,
v našich zdrojích se nám nepodařilo nalézt adekvátní odpověď na Váš dotaz. Ale našli jsme odpověď z Městské knihovny v Písku na stejný dotaz. Určitě má základ v obci Putim a jeho obyvatelích.
"Také mě zajímalo, proč se to říká. Zaslala jsem dotaz Městské knihovně v Písku (Ptej se knihovny) a ta mi písemně sdělila tuto odpověď: :-))
Cituji:"Rčení "hlava velká jako Putimák" (někdo říká: "velká hlava jako putimský starosta") nemá podklad v žádné pověsti. Někteří starousedlíci tvrdí, že je tímto hanlivým označenín nazývali rivalové ze sousedních vsí (především ze Smrkovic). To proto, že měli kdysi mezi sebou rozmíšky a spory a Putimští nikdy nepřistoupili na žádný kompromis. Velká hlava znamenala, že Putimáci jsou přesvědčení, že vše ví nejlíp a jsou tvrdohlaví. Putimská kronikářka se domnívá, že toto rčení vzniklo v době rebelií, kdy Putimáci projevovali velkou tvrdohlavost... ""
Použité zdroje
https://www.odpovedi.cz/otazky/ma-hlavu-jako-putimak
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
České Budějovice
Knihovna
Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Datum zadání dotazu
04.08.2017 21:12
Buran z Heřmaně píše:
Úterý 13.07.2021 10:19
Velký hlavy se řiká kvůli tomu že v době 1740 zakláli rodiny bratr ze setrou a rodili se postižený děti, proto zde nechala Marie Terezie část vysloužilích vojáků.
Jiří píše:
Pondělí 15.11.2021 05:44
Dobrý den. Zde je odpověď na to proč se říká máš hlavu jako Putimák: Ještě za dob Marie Terezie statkáři v Putimi nechtěli přicházet o své statky, tak často docházelo ke svatbám v řadách rodinných příslušníků. Takže se zde začali objevovat geneticky postižení jedinci kteří pocházeli z těchto manželství. Dokonce Marie Terezie vyslala k Putimi regiment vojáků, aby jak to slušně nazvat : vesnici sexuálně a hlavně geneticky ozdravil. Dopátral jsem se k tomu kdysi dávno v nějaké kronice, bohužel jsem již tento zdroj nedohledal z důvodu stěhování.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu