Proč se dává číšníkům spropitné?

Text dotazu

Proč se prosím dává číšníkům spropitné, a v dalších zaměstnáních ne? A jak tohle pravidlo vůbec vzniklo?



Děkuji.

Odpověď

Dobrý den,

v souvislosti s počátky zavedení spropitného se hovoří o Anglii v 16. - 17. století. Do historie asi nejvíce nahlíží článek E. Moravcové z Ambiente, kde je uvedeno:

"Už v sedmnáctém století si hospodští a kavárenští hosté v Anglii přepláceli obsluhu, aby si pojistili její ochotu. Po občanské válce začali do Evropy cestovat Američané a rychle tuto zvyklost převzali. Následováním evropských tradic si tehdy totiž dokazovali vlastní světovost."

MORAVCOVÁ, Eliška. Spropitné, tipy, tuzéry, dýška. In: Jídlo a radost [online]. 10. 11. 2015 [cit. 2019-05-16]. Dostupný z: https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/spropitne-tipy-tuzery-dyska/.

Další články o spropitném najdete např. pod odkazy uvedenými níže.

https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/mala-obhajoba-spropitneho-aneb-proc-odmenovat-obsluhu.A110318_105744_dobra-chut_glu

http://www.chovani.eu/dysko-diskrece-vyznam-puvod-slova/c861

https://magazin.aktualne.cz/spropitne-u-nas-a-ve-svete/r~989b834acadb11e7adc2ac1f6b220ee8/

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/spropitne.A171127_090745_test_nio

https://jobstime.cz/spropitne-dysko-tringelt-tuzer-tolik-nazvu-par-korun/

Obor

Sociologie

Okres

--

Knihovna

Datum zadání dotazu

16.05.2019 10:08

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Kolik je 10 + 4?

Hledání v archivu