-
To se mi líbí
-
Doporučit
Proč se prosím dává číšníkům spropitné, a v dalších zaměstnáních ne? A jak tohle pravidlo vůbec vzniklo?
Děkuji.
Dobrý den,
v souvislosti s počátky zavedení spropitného se hovoří o Anglii v 16. - 17. století. Do historie asi nejvíce nahlíží článek E. Moravcové z Ambiente, kde je uvedeno:
"Už v sedmnáctém století si hospodští a kavárenští hosté v Anglii přepláceli obsluhu, aby si pojistili její ochotu. Po občanské válce začali do Evropy cestovat Američané a rychle tuto zvyklost převzali. Následováním evropských tradic si tehdy totiž dokazovali vlastní světovost."
MORAVCOVÁ, Eliška. Spropitné, tipy, tuzéry, dýška. In: Jídlo a radost [online]. 10. 11. 2015 [cit. 2019-05-16]. Dostupný z: https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/spropitne-tipy-tuzery-dyska/.
Další články o spropitném najdete např. pod odkazy uvedenými níže.
http://www.chovani.eu/dysko-diskrece-vyznam-puvod-slova/c861
https://magazin.aktualne.cz/spropitne-u-nas-a-ve-svete/r~989b834acadb11e7adc2ac1f6b220ee8/
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/spropitne.A171127_090745_test_nio
https://jobstime.cz/spropitne-dysko-tringelt-tuzer-tolik-nazvu-par-korun/
Sociologie
--
Národní knihovna ČR
16.05.2019 10:08