Proč se Bio Central jmenuje Central?
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, jaký byl důvod pojmenování kina Central v Hradci Králové právě tímto názvem. Viděl jsem, že jich po republice není tolik. Čím se řídilo pojmenování kin v Hradci Králové?
Děkuji.
Odpověď
Vážený pane (...),
První stálé kino v Hradci Králové začalo promítat roku 1911 a jednalo se o Grand-biograf Urban. Pojmenování kino dostalo podle místa, kde působilo – v Grandhotelu Urban. Dalším kinem, které v Hradci Králové působilo, byl Lidový biograf Střelnice (též Lido-bio), který byl taktéž pojmenovaný podle místa působení. V pol. 20. století bylo zřízeno kino Cestujících, jednalo se o nonstop kino a nacházelo se v suterénu hlavního vlakového nádraží. Další kina, která zde vznikala, byla pojmenovaná různě, např.: kino Máj, kino Svět, kino Brigádníků, kino Odboj a kino Pochodeň. V průběhu historie kina měnila svůj název a některá zanikla zcela. V současné době v Hradci Králové působí jen Artkino Centrál, letní kino Širák a multikino Cinestar.
Kino Centrál bylo vybudované továrníkem K. V. Skuherským r. 1929. O 10 let později bylo kino přejmenované na Bio Slavie, v 70. letech bylo kino známé pod jménem Kino Jas.
Od roku 2003 kino Centrál provozovalo občanské sdružení Pro-Centrál, které však skončilo v insolvenci. Nový provozovatel kino přejmenoval na Bio Centrál.
Přímé vysvětlení, kde kino ke svému jménu přišlo, jsem nenašla. Jedním z možných vysvětlení by mohla být skutečnost, že byla budova kina zřízena v nádvořní budově. První majitel totiž nechal postavit celý blok bytů pro své zaměstnance a samostatně stojící budova, do které se vstupovalo průjezdem přes dvůr, sloužila jako kino. Slovo Bio v názvu by mohla být zkrácenina slova biograf.
Kino „Centrál“ existuje mimo jiné i v Českém Těšíně a v minulosti existovalo i v Olomouci od roku 1926 pod tímto názvem.
Použité zdroje
DIVIŠOVÁ, Jaroslava, ed. Encyklopedie města Hradce Králové. 1. vyd. Hradec Králové: Garamon, 2011, str. 234–236. ISBN 978-80-86472-52-2.
LENDEROVÁ, M. Počátky biografických představení v Hradci Králové 1902-1930. Filmový sborník historický. 1991, č. 2., s. 111-114.
Bio Central — Nejoblíbenější kino s barem v Hradci Králové. www.biocentral.cz [online]. [cit. 2023-08-21]. Dostupné na: https://www.biocentral.cz/o-kine
S.R.O, Via Aurea. Činžovní dům s kinem | Objekty | Královéhradecký architektonický manuál. kam.hradcekralove.cz [online]. [cit. 2023-08-21]. Dostupné na: https://kam.hradcekralove.cz/[…]/173-cinzovni-dum-s-kinem
Osvěta lidu. Hradec Králové: Tiskové a vydavatelské družstvo „Osvěta lidu“ 1896–1941, rok 1939, ročník 42, č. 1, s. 5.
Hradecká radnice chce novou projekční techniku pro Bio Centrál. www.hradeckralove.org [online]. [cit. 2022-08-21]. Dostupné na: https://www.hradeckralove.org/[…]/d-47807
Kino Centrál v Českém Těšíně. www.kinotesin.cz [online]. [cit. 2023-08-21]. Dostupné na: http://www.kinotesin.cz/klient-1774/kino-346/stranka-13626
BITTNEROVÁ, Alice. Historie kin v Olomouci od čtyřicátých let po současnost. Olomouc: Univerzita Palackého, Filozofická fakulta, 2011.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
21.08.2023 11:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu