Proč se alžírská káva nazývá alžírskou?
Text dotazu
Dobrý den,
povedlo se mi najít, že alžírská káva (káva s vaječným koňakem) vznikla nejspíš z kávy vídeňské, a že v zahraničí se ji říká "eggnog latte". Dá se ale zjistit, proč se v Česku a Slovensku nazývá zrovna alžírskou?
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
dostupné zdroje o původu názvu u nás známé alžírské kávy mlčí. Jak píšete, je pravděpodobné, že káva vznikla jako variace kávy vídeňské popřípadě irské. V samotném Alžíru narazíme pouze na ledovou kávu s názvem mazagram či café mazagran, viz: https://en.wikipedia.org/wiki/Mazagran_(drink)
Pokud by Vás káva a její historie zajímala více, můžete nahlédnout například do následujících zdrojů
* NORMAN, Jill. Káva. Praha]: Slovart, 2004, c1992. ISBN 80-7209-514-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:70db1940-5cf8-11e5-bf4b-005056827e51
Káva. Praha: Ottovo nakladatelství, 2006. ISBN 80-7360-395-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:40efc5f0-bd14-11e6-b333-005056827e51
* VESELÁ, Petra. Kniha o kávě: průvodce světem kávy s recepty na její přípravu. Praha: Smart Press, 2010. ISBN 978-80-87049-34-1. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:38c97b20-fd0d-11e7-b1a1-005056827e52
* BRZOŇOVÁ, Lenka a Česká technologická platforma pro potraviny. Svět kávy. Praha: Sdružení českých spotřebitelů, z.ú., [2017]. ISBN 978-80-88019-20-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:1b2a38b0-f6dc-11e8-bc37-005056827e51
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.11.2022 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu