Proč prostitutky točí kabelkou?
Text dotazu
Zajímalo by mě, proč jsou prostitutky často zobrazovány, jak točí kabelkou, a jak to vzniklo? Má toto gesto nějaký význam?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Snažili jsme se dopátrat původu tohoto kontextu ve volně dostupných elektronických zdrojích i v zahraničních zdrojích prostřednictvím našich předplacených databází. Na zmínku o „točení kabelek“ jsme narazili ve vyjádření historičky M. Lenderové, že už na počátku 20. století byl pro prostitutky tento projev charakteristický a jeho prostřednictvím chtěli navázat komunikaci s potenciálním zákazníkem. Jiné vysvětlení jsme při vyhledávání nenašli.
Bližší informace byste mohli najít například v následujících zdrojích:
BASSERMANN, Lujo. Nejstarší řemeslo: kulturní dějiny prostituce. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1993. 333 s. ISBN 80-204-0363-9.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000077849&local_base=NKC
LENDEROVÁ, Milena. Chytila patrola, aneb, Prostituce za Rakouska i republiky. Vyd. 1. Praha: Karolinum, 2002. 219 s., [16] s. obr. příl. ISBN 80-246-0379-9.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001175599&local_base=NKC
LISTER, Kate. Harlots, whores & hackabouts: a history of sex for sale. First published. London: Thames & Hudson, 2021. 255 stran. ISBN 978-0-500-25244-4.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003352894&local_base=NKC
Použité zdroje
https://medium.seznam.cz/cl[…]elomu-19-a-20-stoleti-18490
https://www.stoplusjednicka.cz/zlata-era-ceskych-nevestincu
Obor
Sociologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.10.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu