Proč právě 13 dílů seriálového večerníčku
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, pro se velmi často vyrábí právě 13 dílů večerníčku.
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Večerníček má svou tradici již od roku 1965, kdy se jednalo a pravidelnou nedělní pohádku. Od roku 1973 se pak začala krátkometrážní pohádka vysílat denně. Doposud vyšla asi 50 řad.
Jednotlivé řady opravdu mají většinou právě 13 dílů, není to ale pravidlem.
Proč se často natáčí právě 13 dílů se nám bohužel nepodařilo dohledat. Přesto se Vám pokusíme předvést jakési domněnky.
„ Výroba jednoho třináctidílného kresleného večerníčku tehdy trvala v Krátkém filmu přes tři roky, a to jen když se nic mimořádného nepřihodilo. V televizních studiích ještě daleko déle. Dramaturgie nepracuje s měsíci, ale s léty. Také příprava a práce na literárním scénáři je dlouhodobá a žádá si většinou i několik verzí.“ (Kšajtová, 2005)
1)      Je tedy pravděpodobné, že 13 dílů je optimální vzhledem k časové a finanční náročnosti projektu.
2)      Na internetu jsme narazili na diskuzi, kde se řeší, proč velké množství seriálů vychází po třinácti dílech. Uživatelé se shodují na zohlednění finanční a časové náročnosti jedné řady, která je proto omezena na 13 dílů. Dále je zde uveden logický jednoduchý výpočet. Rok – 52 týdnů – jedna řada trvá obvykle půl, nebo čtvrt roku, pokud tedy jedna řada trvá čtvrt roku – 52/4 = 13 dílů. To se sice nedá vztáhnout na dnešní Večerníček který vysílá denně, ale vezmeme–li v potaz, že první dva roky se vysílalo pouze jednou týdně, číslo 13 může mít svůj původ právě tam.
3)      Další nepotvrzenou domněnkou může být také jakási magická symbolika spjatá s číslem 13.
Pokud byste se obrátil na někoho z filmového průmyslu, možná by Vám poskytl přesnější odpověď.
Zdroje:
KŠAJTOVÁ, Marie a POVEJŠILOVÁ, Irena. Velký příběh Večerníčku: historie nejslavnějšího televizního pořadu u nás. 1. vyd. Praha: Albatros, 2005. 93 s. Albatros Plus; sv. 74. ISBN 80-00-01664-8.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/0-vecernicek/5626-historie-vecernicku/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ve%C4%8Dern%C3%AD%C4%8Dek
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_ve%C4%8Dern%C3%AD%C4%8Dk%C5%AF
https://www.reddit.com/r/television/comments/33e1kg/why_are_most_seasons_for_netflix_original_shows/
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2017 10:43
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu