Proč má potkan lysý ocas?
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli má potkan lysý ocas z nějakého konkrétního důvodu, jestli k něčemu slouží.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
v dostupné literatuře ve fondu knihovny jsou v publikacích uvedeny pouze informace k délce ocasu – ocas je dlouhý z důvodu snazšího udržení rovnováhy. Existují i bezocasí potkani. Obecně se však nepáří dva potkani bez ocasu, neboť samička má velký problém porodit mláďata. Většinou se páří sameček bez ocasu se samičkou s ocasem, která však má predispoziční gen pro bezocasé potomky.
Na volném internetu, bohužel, bez uvedení odborné literatury, z níž bylo čerpáno, se dočtete, že potkan používá ocas nejen k udržení rovnováhy, ale i ke komunikaci, což jsme v odborné literatuře nenašli, a k regulaci tělesné teploty, odkaz: http://mazliccivpohybu.cz/blog/article/1987-deset-zajimavych-faktu-o-potkanech/
Použité zdroje
LUDWIG, Gerd. Potkan. České vyd. 1. Praha: Jan Vašut, 2010. 64 s. Jak na to. ISBN 978-80-7236-585-2.
HORÁKOVÁ, Anna. Potkan. 1. vyd. Rudná u Prahy: Robimaus - sdružení Magdaléna a Robert Javorských, 2011. 71 s. Abeceda chovatele. ISBN 978-80-87293-25-6.
VELENSKÁ, Nataša. Hlodavci. Vyd. 1. Rudná u Prahy: Robimaus, 2007. 167 s. Robimaus. ISBN 978-80-903357-2-1.
ANDĚRA, Miloš. Savci. (2), Šelmy, luskouni, hrabáči, hlodavci. 1. vyd. Praha: Albatros, 1999. 147 s. Svět zvířat; sv. 2. ISBN 80-00-00677-4.
HAGEN, Horst et al. Savci. 2, Zajíci, hlodavci, šelmy. Překlad Leo Sigmund. Vyd. 1. Praha: Knižní klub, 2001. 160 s. Zoologická encyklopedie; 2. ISBN 80-242-0672-2.
VERHOEF-VERHALLEN, Esther. Encyklopedie králíků a hlodavců. Čestlice: Rebo, 1999. 320 s. ISBN 80-7234-039-5.
JEBAVÝ, Lukáš a kol. Chov laboratorních zvířat: [učební text pro vyučovaný předmět Chov laboratorních zvířat]. Vyd. 1. V Praze: Česká zemědělská univerzita, 2011. 210 s. ISBN 978-80-213-2178-6.
ZEJDA, Jan, PIKULA, Jiří a ZAPLETAL, Milan. Hlodavci v zemědělské a lesnické praxi. Praha: Agrospoj, 2002. 284 s. Semafor. Živočišná výroba. ISBN 80-239-4262-X.
GASSNE, Georg. Potkan: chytrý, společenský, aktivní. 1. vyd. Praha: Grada, 2006. 62 s. Tip. Domácí mazlíček. ISBN 80-247-1756-5.
LANGE, Monika a LINKE-GRÜN, Gabriele. Můj potkan a já: [s přílohami na rozkládacích stránkách]. České vyd. 1. Praha: Jan Vašut, 2006. 63 s. Máme rádi zvířata. ISBN 80-7236-444-8.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
23.04.2019 17:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu