Proč jsou šachy sport?
Text dotazu
Dobrý den,
proč jsou šachy sport? Proč právě šachy řadíme ke sportu (existuje přeci spousta dalších náročných logických her, které "sportem" nejsou)?
Moc Vám děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
hra vznikla v šestém století našeho letopočtu v Indii a někteří historikové kladou její vznik do doby ještě dávnější. Přes Persii (dnešní Írán) a Arábii nastoupila cestu do Evropy a rozšířila se postupné do celého světa. Její pravidla se postupně upravovala a zdokonalovala až k současné podobě. Šachy jsou duševním sportem, v němž se rozvíjí tvůrčí myšlení, paměť, fantazie, přesnost, vůle.
Šachy jsou uměním či tvůrčí činností, ale mezi hráči i funkcionáři převažuje názor, že šachy jsou spíše sportem, což je výhodné. Šachové svazy potom mají statut sportovní organizace, mohou žádat o státní dotace, do sportovní rubriky denního tisku lze umístit diagramy a záznamy šachových partií. K šachům patří soutěživost a závodění. Nejsou typickým sportem, protože intelektuální námaha je daleko větší než tělesná. Docela často se však stává, že mnozí hráči během turnaje ztratí i pět kilogramů tělesné váhy.
Šachy jsou součástí olympiády duševních sportů. Olympiáda duševních sportů je olympiáda her, které vyžadují duševní úsilí. Olympiáda se koná každoročně v Londýně a zúčastnit se jí může občan kterékoli země. Nejlepším juniorům a nejlepším dospělým účastníkům se udílejí zlaté, stříbrné a bronzové medaile.
Názor šachového mistra: "MISTR: Ale sport, to není jen péče o silnější svaly a o vytrvalejší dech. Sportovec, pravda, rozvíjí svou tělesnou zdatnost, ale nejen tu: také utužuje svou vytrvalost, odvahu, bojovnost, odolnost a vůli. Hlavním rysem sportu není cvik těla, ale soutěž, soupeřivost, snaha o vítězství.“[4]
Zdroje:
1. ALSTER, Ladislav. Chci hrát šachy. Praha: Práce, 1980, s. 9. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:52fcb600-9b4c-11e3-8b69-005056825209
2. FINKENZELLER, Roswin, Jiří VESELÝ, Wilhelm ZIEHR a Emil M. BÜHRER. Šachy: 2000 let dějin hry. Praha: Slovart, 1998, s. 44. ISBN 80-7209-060-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:a573dea0-cd8b-11e4-ae4e-5ef3fc9ae867
3. BASMAN, Michael. Šachy. V Praze: Knižní klub, 2002. s. 40. ISBN 80-242-0818-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:135f3060-0e77-11e4-90aa-005056825209
4. HOUŠKA, Vítězslav a OPOČENSKÝ, Karel. Šachy s úsměvem. Praha: Sportovní a turistické nakladatelství, 1961. s. 195. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:7d3a29e0-206f-11e4-a8ab-001018b5eb5c
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
14.02.2023 13:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu