Přivítání obchodního partnera
Text dotazu
Obchodní partner přijde na jednání za mým nadřízeným, který se bohužel opozdí. Nevím, zda mi pracovní pozice asistentky dle pravidel etikety dovoluje přivítat návštěvu podáním ruky a představením se. Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobry den, odpoved na Vas dotaz neni zcela jednoznacna. Prosli jsme vetsi mnozstvi knih o etikete, navodu, jak se spravne chovat ve spolecnosti, prirucek pro asistentky a sekretarky, ale tento problem se v nasich dostupnych zdrojich nezminuje. Nejspis ta situace je velmi vyjimecna, muze se sice stat, ale asi by to tak byt nemelo.
Z ruznych zdroju uvadim:
"Vyznamneho hosta obvykle vita hlavni predstavitel na prahu sveho uradu, ... Bezne navstevy muze pri vstupu do budovy uradu privitat vedouci uradu a hlavni hostitel (premier, hejtman) je ocekava az v zasedaci sini..."
Zdroj: SPACEK, Ladislav. Nova velke kniha etikety. Praha: Mlada fronta, 2008.
"Veskere navstevy ve firme by mely byt prijimany na sekretariate. Pokud navsteva vstupuje do sekretariatu, je sekretarka povinna vstat - zejmena jde-li o cizi navstevu nebo zenu.
Sekretarka se sama nepredstavuje, naopak host by mel rici sve jmeno, firmu a ucel, za kterym prichazi...."
Zdroj: NEMCOVA, Marie. Moderni zena . Dokonala profesni image. Praha: Grada, 2006.
"Osoby s trumfovou kartou zdravime jako prvni. (Pozn. s trumfovou kartou - vyse postaveni lide, hra na spolecenske zpusoby v profesnim zivote).
Pri pozdravu
V profesnim teritoriu zdravime tyto osoby s trumfovou kartou:
-zakaznice a zakazniky
-nadrizene...
Pri uvitani
Osoby s trumfovou kartou rozhodnou, zda si privitani preji, a daji to najevo napriklad podanim ruky V profesnim teritoriu vitame tyto osoby s trumfovou kartou:
-nadrizene
-zakaznice a zakazniky, pokud to role hostitele nevyzaduje jinak...
Pod pojmem "zdravit" si lze predstavit veskera navazani kontaktu bez doteku..., privitani je vzdy spojeno s dotykem, jako je podani ruky,..."
Mezi privilegia osob s trumfovou kartou patri i pravo, zda si dotyk preji.
"Jestlize by si trumfova karta stisk riky vubec prala, zalezi na ni, zda to bude podanim ruky signalizovat...Priklad: prijimate ve sve kancelari obchodniho partnera ... Protoze jste zde v roli hostitele, naprahnete ruku.
To je signal pro prichazejiciho, kterym vyjadrujete: jste na mem uzemi, budte vitani.... Existuji vsak take vyjimky, ... zena chce poskytnout absolutne spravnou pohostinnost letitemu kavalirovi, ktery ze stare skoly ma hluboce zakorenena pravidla chovani: dame se stale dava prednost. Pri prehozeni techto roli by se pravdepodobne citil spis nedobre nez pocten A to se nesmi samozrejme v zadnem pripade stat, nebot nejdulezitejsi pri peci o zakaznika je vytvoreni co mozna nejprijemnejsiho pobytu ve firme...."
Zdroj: WOLFFOVA, Inge. Etiketa v zamestnani. Udelejte dobry dojem! Praha:
Grada, 2007.
"Navstevu nenechame cekat, maximalni omluvitelne zdrzeni je 20 minut....Obecne plati, ze ten, kdo si schuzku vyzada,  musi byt na dohodnutem miste presne. Pri setkani si obe strany podaji ruce, predstavi se, po skonceni navstevnika vyprovazime ke dverim..."
Zdroj: CIPAKOVA, Jana. Etika. Zakladni eticke predpoklady a formy chovani v pracovnim a spolecenskem styku. Brno: Sting, 2005.
Jak sama vidite, neni odpoved na Vas dotaz uplne jasny a nejspis bude zalezet na situaci, na tom, kdo je tim obchodni partnerem.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2009 17:40
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu