Přístup do Národní knihovny
Text dotazu
Potřebuji prostudovat starší tisk uložený v
Hostivařském skladu a přístupný do studovny. Je to možné na jednodenní
vstupenku? Pokud ne, jak si mohu zařídit čtenářský průkaz z Českých
Budějovic, abych si mohla tu knihu objednat dřív, než pojedu do Prahy?
Odpověď
Dobrý den,
jednodenní vstupenka umožňuje uživatelům přístup do studoven, kde mohou využívat pouze příruční fond uložený ve volném výběru (mimo Studovnu vědeckých pracovníků), studovat vlastní materiály nebo připojit se k síti WI-FI s vlastním notebookem. Jakmile však uživatel požaduje knihu, kterou je nutné expedovat ze skladu, musí být v Národní knihovně ČR zaregistrován a mít platný čtenářský průkaz.
Pokud si chcete prostudovat starší publikaci a ještě v naší knihovně nejste zaregistrována, můžete k jejímu objednání využít naskenované lístkové katalogy Katif (http://katif.nkp.cz), které obsahují záznamy dokumentů z fondu NK ČR s vydáním před r. 1995. Dokumenty s vydáním po r. 1995 mají záznamy pouze v elektronickém katalogu NK ČR (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc).
Objednávky v systému Katif nevyžadují zadání žádných údajů získaných při registraci (ID, čárový kód), vyplníte pouze Vaše jméno, rok narození a případně e-mailovou adresu, na kterou Vám budou zasílány informace o průběhu zpracování Vaší objednávky.
Na stránce http://katif.nkp.cz, v záložce Katalogy naleznete všechny dostupné naskenované katalogy, jsou zpřístupněny pouze v režimu prohlížení, není v nich možné vyhledávat. Podle typu dokumentu a roku vydání zvolte některý z nabízených katalogů, pravděpodobně využijete Generální katalog I, II nebo III. Generální katalog I obsahuje záznamy veškeré literatury z fondu NK ČR od r. 1501 do r. 1950 včetně, mimo rukopisů, prvotisků, drobných tisků, grafiky a historických map. Generální katalog II zahrnuje monografie vydané od r. 1951 do r. 1995, Generální katalog III potom periodicky vycházející dokumenty vydané do r. 1995. Kliknutím na název katalogu vždy získáte stručné informace o jeho obsahu, po levé straně už jsou k dispozici abecedně řazené skříně a zásuvky. Lístky jsou řazeny podle příjmení autora, v případě, že dokument autora nemá, pak ve většině případů podle prvního podstatného jména z názvu dokumentu. Věnujte, prosím, pozornost popisu speciálního řazení katalogu (odkaz je k dispozici vždy pod popisem obsahu konkrétního katalogu).
Požadovaný dokument si poté můžete objednat prostřednictvím odkazu Objednat titul, který se nachází nad katalogizačním lístkem, signatura svazku je vždy uvedena v pravém horním rohu lístku. Pokud je dokument uložen v Hostivaři s možností prezenčního studia ve studovně, pak by pro Vás měl být připraven následující pracovní den odpoledne po objednání.
Základní informace o podmínkách vydání průkazu, objednávání a půjčování dokumentů jsou k dispozici na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98,
podrobnější informace o studovnách, službách NK ČR atd. naleznete na http://www.nkp.cz pod záložkou Služby.
V případě, že byste měla s nalezením dokumentu potíže, neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám pomůžeme.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.06.2010 11:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu