Přístup do knihovny
Text dotazu
Dobrý den,
jsem studentka bohemistiky z Polska. Budu psát balakářku o českém literárním undergroundu. Potřebovala bych různé materiály a texty, které bych chtěla použit v mé práci. Chtěla bych se zeptat, zda měla bych přístup do Národní Knihovny (přesně do čítárny časopisů v Klementinu).
Ptám se, protože nevím jak to vypadá, když někdo ze zahraničí, např. z Polska, chtěl by použit NK. Potřebovala bych jakési doklady? Planuju cestu do Prahy za účelem sebrání všech nutných materiálů pro mou práci a chtěla bych se připravit, abych se na místě nedozvěděla, že ke NK přístup nemám.
Odpověď
Dobrý den,
s registrací v NK žádný problém není. Stačí vám doklad totožnosti, například pas, řidičský průkaz apod. Registraci vyřídíte na místě a zabere jen několik minut. Základní informace najdete zde:
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Zakladni_informace&submenu3=63 .
V NK (v budově Klementina) je studovna časopisů, ale ta patrně nebude vhodná pro vaše účely. V rámci této studovny jsou k dispozici aktuální ročníky periodik (cca posledních 3-5 let), ostatní periodika jsou uložena v rámci hlavního fondu. - To vás ale nemusí až tolik zajímat. Pokud budete chtít studovat nějaký dokument z našich fondů, je třeba jej vyhledat v katalogu, kde se vám zobrazí možnosti, do kterých studoven lze dokument objednat.
Pokud jde o katalogy, je to s nimi takto:
1. Velká část a většina fondů je uvedena v elektronickém katalogu NK: - http://sigma.nkp.cz/F/ - báze NKC; nebo z www.nkp.cz, záložka Katalogy. U vyhledaných dokumentů je ikona exemplářů, přes kterou lze objednávat.
2. V NKC ještě není uvedeno vše a některé starší věci vydané před r. 1995 najdete v naskenovaných lístkových katalozích Katif: http://katif.nkp.cz/, nebo z hl. stránky podobně jako výše. - Ale většina samizdatů by měla být uvedena v NKC.
3. Pokud jde o underground a speciálně samizdat, je možné, že některé publikace budou uloženy v depozitáři v Hostivaři. - Pro tento případ by bylo dobré, kdybyste si předem prošla v katalogu, co by vás zajímalo.
Bez průkazu sice v bázi NKC objednávat nemůžete, ale můžete zjistit, co a jak je k dispozici.
- Pokud bude u dokumentu uvedeno: do studovny, SKLAD KLEMENTINUM, jde o prezenční exemplář, který si lze objednat a během 2-3 hodin jej dostanete do studovny a to můžete pohodlně zařídit na místě. Někde může být přímo uvedena studovna, kde je dokument ve volném výběru.
- Pokud bude v bázi NKC u dokumentu uvedeno archivní exemplář, Národní konzervační fond (a nezobrazí se možnost Objednat), pak je dokument právě v depozitáři v Hostivaři. - V takovém případě nám můžete předem poslat seznam toho, co byste chtěla studovat a kolegyně by vám domluvily návštěvu v depozitáři v Hostivaři. S tím se prosím obraťte na adresu: hala.os@nkp.cz.
Při práci by vám možná pomohla následující bibliografie:
Edice českého samizdatu 1972-1991 / Jitka Hanáková. -- 1. vyd.. -- Praha :
Národní knihovna České republiky, 1997. -- 368 s. ; 21 cm
Pokud jde o souhrnné zpracování, je patrně nejreprezentativnější publikací, obsahující i řadu dokumentů, nahrávky a obsáhlou bibliografii:
Alternativní kultura : příběh české společnosti 1945-1989 / Tomáš Bitrich ... [et al.] ; editor Josef Alan. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2001. -- 610 s., [48] s. obr. příl. : il. (některé barev.), portréty ; 24 cm + 1 CD-ROM
Speciálně tématu je věnována kniha:
Underground : (kapitoly o českém literárním undergroundu) / Martin Pilař. -- Vyd. 2.. -- Brno : Host, 2002. -- 176 s. ; 21 cm
Nakonec si dovolujeme doporučit knihovnu, která by pro vaši práci mohla být vhodnější než NK. Knihovna Libri Prohibiti se specializuje na exilovou a samizdatovou literaturu a má v tomto ohledu asi nejlepší sbírky. Informaci o knihovně najdete zde: http://libpro.cts.cuni.cz/.
Pokud byste potřebovala další praktické nebo bibliografické informace můžete se obrátit na adresu reference@nkp.cz.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
16.12.2009 10:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu