Příspěvkové organizace
Text dotazu
Co je příčinou nutnosti zřizovat oba typy
organizací jako jsou příspěvkové organizace a organizační složky?
Odpověď
Zcela lapidárně by se na vaši otázku dalo odpovědět, protože takto funguje
systém státní správy, ovšem nejprve musí existovat organizační složka
státu, pak teprve může vzniknout příspěvková organizace.
Státní správa zahrnuje:
Organizační složky státu = účetní jednotky bez právní subjektivity, a to
ministerstva a jiné správní úřady státu, mají samostatnou kapitolu ve
státním rozpočtu
Organizační složky = účetní jednotky zřízené opatřením (zřizovací listina)
organizační jednotky státu
Vnitřní organizační jednotky = určené vedoucím organizační složky státu
(nejsou účetními jednotkami, hospodaří se zálohou)
Příspěvkové organizace (angl. semi-budgetary organization) = (státní)
zřízené organizační složkou státu, mají právní subjektivitu, jsou účetními
jednotkami, hospodaří s finančními prostředky získanými hlavní činností a s
prostředky přijatými ze státního rozpočtu v rámci finančních vztahů
stanovených zřizovatelem (např. školy a školská zařízení, muzea,
nemocnice,...) neboli jedna z forem veřejného ústavu neboli právnickou
osobou veřejného práva zřízenou k plnění úkolů ve veřejném zájmu.
In: Nováková, Š.: Účetnictví státní správy a samosprávy, Wikipedie
V níže uvedených internetových odkazech najdete hlubší vysvětlení pojmů,
pro doplnění i z oblasti podnikohospodářské, z oblasti kultury a materiál,
který se zabývá otázkou příspěvková organizace nebo akciová společnost.
http://osz.cmkos.cz/CZ/Z_tisku/Bulletin/04_2003/organizace.html
http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvkov%C3%A1_organizace
http://www.seminarky.cz/Organizacni-slozky-statu-10118
http://euroservis.czechtrade.cz/dotaz/organizacni-slozka-v-cr-1286/
http://www.sagit.cz/pages/lexikonheslatxt.asp?cd=152&typ=r&levelid=ob_176.htm
http://www.nipos-mk.cz/?p=2601
http://www.statnisprava.cz/
Literatura:
Růžičková, Růžena: Neziskové organizace. Vznik - účetnictví - daně. Praha,
Anag 2006.
Příspěvkové organizace 2008. Praha, ASPI 2008.
Nováková, Štěpánka: Účetnictví státní správy a samosprávy. Praha,
Oeconomica 2006.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
11.01.2010 11:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu