příslušnost vsi k panství
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mne, ke kterému panství příslušela ves Dašice (pardubicko) v období třicetileté války. Kdo byl v té době majitelem tohoto panství a jaký měli erb.
Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
podle Berní ruly z roku 1654 je městys Dašice uveden v rámci komorního panství Pardubice. Komorní značí, že se jednalo o majetek královské komory, tedy samotného panovníka. Po většinu období třicetileté války byli českými králi Habsburkové Ferdinand II. (1619-1937) a Ferdinand III. (1637-1657). Erb najdete třeba zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_III._Habsbursk%C3%BD
Použité zdroje
DOSKOČIL, Karel, ed. Berní rula. 2, Popis Čech r. 1654: souhrnný index obcí, osad a samot k berní rule. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1953-1954. 2 sv. (872 s., [3] složené l. obr. příl.).
http://www.dasice.cz/majitele-mesta/d-1947
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.09.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu