přísloví - pro oči nevidí
Text dotazu
Prosím o vysvětlení přísloví - Pro oči nevidí
Odpověď
Dobrý den,
In medio mari quarit undas = na širém moři hledá vlny (tj. počínat si pošetile, pro oči nevidět).
Insanus medio flumine quaerit aquam – Propertius Elegie = šílenec po vodě pátrá, i když je uprostřed vln
Zdroj: Moudrost věků. Lexikon latinských výroků, přísloví a rčení. Praha: Svoboda, 1994.
Našli jsme i názor, že je úsloví  podobné úsloví pro les nevidí stromy (a opačně) -
- … kvůli vidině celku zapomněli na maličkosti, které celek vytváří..
Úsloví pro stromy nevidět les  vyjadřuje situaci, kdy se soustředíme na detaily, jednotlivosti a podstata, celkový pohled nám uniká. P. Ovidius Naso ve svých Žalozpěvech píše: Frondem in silvis non cernere = nevidět listí v lesích,
nevidět pro stromy les
http://www.e-kniha.com/latinske-citace-od-f.html
Doporučujeme obrátit se na Ústav pro český jazyk AV ČR http://www.ujc.cas.cz/ , kde by Vám měli vysvětlit, který význam je správnější.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2013 17:14
Ondřej Vicher píše:
Úterý 11.04.2023 09:24
Podobné to mají také Číňané, ti zase říkají: "Kdo stojí pod horou Tai (nejposvátnější čínská hora), nemůže dohlédnouti jejího vrcholu." (úryvek z knihy Všichni lidé jsou bratři I., 1937, Shi Nai'an, s. 35)
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu