Přísloví Kde mluví jen jedna strana, tam se zvoní právu hrana.
Text dotazu
Vážená paní, vážený pane,
uvedené přísloví prý pochází z Francie. Je to tak? Máme i u nás nějaké podobné přísloví?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Vámi uvedené přísloví jsme nalezli francouzsky jako Qui n’entend qu’une cloche n’entend qu’un son – doslova bychom to přeložili asi jako Kdo slyší jeden zvon, slyší jeden zvuk. Umělecký překlad z 19. století (to, co uvádíte Vy), který českému čtenáři více osvětluje význam daného přísloví, se poté opakuje ve všech nalezených záznamech, viz zdroje níže.
Pro zajímavost – kniha Ernesta Hemingwaye Komu zvoní hrana byla napsána až později (1940, česky 1946), sousloví "zvoní hrana" bylo tedy zřejmě oblíbené již mnohem dříve.
Použité zdroje
HERZER, Jan a Čeněk IBL. Slovník francouzsko-český. V Praze: Tiskem a nákladem J. Otty, [1894], s. 402. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:3c3bf256-8cfb-4f92-9097-dad46b98325a [cit. 11. 4. 2023]
CHOLLET, Léon. Kniha francouzsko-české konversace se stručným přehledem francouzské mluvnice a vzory obchodní korespondence. Praha: Jos. R. Vilímek, [1913], s. 264. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:20b4b4a0-a776-11e3-b74a-5ef3fc9ae867 [cit. 11. 4. 2023]
STEHLÍK, Oldřich. České a francouzské mudrosloví: obdoby a rozdíly = Recueil de proverbes tchèques et français : analogies et contrastes. V Praze: Vesmír, 1937, s. 135. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:ecb829f0-d515-11e5-964f-005056825209 [cit. 11. 4. 2023]
STEHLÍK, Oldřich. Slovník česko-francouzský, 2. díl: R–Ž. V Praze: Vesmír, 1936, s. 968. Dostupné také z: https://ndk.cz/[…]/uuid:05290d20-5583-11e3-9ea2-5ef3fc9ae867 [cit. 11. 4. 2023]
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
11.04.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu